Se billeder: Elever dykkede ned i havets liv

Tag ansvar - også for det I ikke umiddelbart kan se.

Det var budskabet til elever fra Vordingborg-skoler, som torsdag tog på et lille togt med forskningsskibet Aurora, et togt fra Vordingborg Vesthavn og nogle sømil ud i Smålandsfarvandet, hvor der blev taget bundprøver.

Bundprøverne viste spændende liv på bundet af havet. Rødalger, lidt ålegræs og masser af rurer sad fast på en sten, der blev trukket op, og under de mikroskoper, som skibet er udstyret med, viste der sig et mylder af smådyr.

Elever fra fire klasser på Møn Skole fik dermed et indblik i livet under det hav, som dækker 70 procent af Jordens overflade.

Skibet har på tidligere togter, blandt andet i Køge Bugt, lagt laboratorium til undersøgelse af plastik i havet.

- Der var rester af mikroplast i samtlige fisk, vi undersøgte. Vi ved endnu ikke, hvad det betyder, men det er ikke naturligt forekommende, og resultatet viser, at hvor stor en påvirkning vi har på miljøet, mener Peter Bondo Christensen, der er leder af projekt Hovedet i havet, som giver skoleelever syn for sagen.

- Det har helt sikkert en effekt på deres miljøbevidsthed. Og vi giver måske også nogle elever mod på at vælge en maritim uddannelse i stedet for en akademisk. Der er stor interesse for arbejdet på skibet - og for at få lov til at styre, fortæller han.

Skibet sejler også ud fra Vordingborg Vesthavn fredag, hvorefter næste havn er Næstved lørdag.

php