Genbrug kan også være luksus

Maj Kehlet åbner genbrugsbutik med luksusvarer til kvinder.

Maj Kehlet er i fuld gang med at gøre sin butik klar til åbning.

Genbrugstanken har for alvor grebet an, men genbrug behøver ikke at være lig med billigt, lyder det fra indehaveren af en ny og anderledes form for genbrugsbutik.

Maj Kehlet åbner 1. juni Deuxième på Stændertorvet 2 i Roskilde. Navnet betyder “anden” på fransk og henviser både til, at det er brugt tøj til kvinder og tilbehør, der sælges i butikken, men også at der er tale om varer i luksusklassen.

- Vi har ikke en genbrugsbutik i Roskilde, der går all-in på luksus, siger Maj Kehlet, som bor i Roskilde med sin familie.

Hun har en mangeårig baggrund inden for reklame og marketing, men har længe drømt om at åbne egen butik.

- Jeg har længtes efter noget, der giver værdi og mening. Tøj er dyrt at producere, og hvor der tidligere kom seks kollektioner om året, sprøjtes der nu varer ud konstant. Vi skal væk fra brug og smid væk og fast fashion, for naturen kan ikke klare det i længden. Hvis jeg kan være med til at hjælpe, vil jeg gå glad i seng, siger hun.

Deler beløbet

Tanken bag Deuxième er, at kvinder gratis kan indlevere deres brugte tøj, sko, smykker, tasker, solbriller og lignende i butikken, hvor det vil blive vurderet, om det er salgbart. Hvis varen godkendes og siden bliver solgt, deles beløbet 50/50 med Deuxième.

- Vi køber kun varer i god kvalitet, og som det vil give mening for os at sælge. Det skal holde en standard. Det vil ikke være en forretning for os at sælge noget til 50 kroner, siger Maj Kehlet.

Deuxième kører ikke med reolsalg, da hun gerne selv vil styre, hvor i butikken varerne skal stå.

- Jeg har allerede nok til at fylde butikken, og jeg tror ikke, det bliver svært at skaffe tøj. Undersøgelser viser, at størstedelen af kvinder kun bruger 20 procent af garderoben, så der er ret meget i skabene, siger Maj Kehlet, som også er uddannet style coach.

Tiden er moden

Det bekymrer hende ikke, at der allerede er en del genbrugsbutikker i Roskilde, og at det ofte er unge, som kommer i dem for at gøre et billigt fund.

- Jeg tror på, at der er plads til mange genbrugsbutikker i byen. Flere er blevet mere imødekommende over for genbrug, og jeg tror, at dem på over 30 år nu også er klar til det. De har måske ikke tid til at passe en reol, så vi serverer muligheden for dem, siger hun.

Deuxième ligger ikke direkte ud til Stændertorvet, men er flyttet ind i de lokaler, der tidligere har huset tøjbutikken Boutique Dedenroth.

- Jeg kan godt lide, at jeg ligger inde i en gård, der indbyder til latinerstemning, siger Maj Kehlet, som har fundet lokalerne via erhvervsmægler Tonny Olsen fra Nordicals.

Maj Kehlet åbner butikken Deuxième i Stændertorvet 2. Her sidder hun sammen med erhvervsmægler Tonny Olsen fra Nordicals, som hjalp hende med at finde lokalerne.