Guide til en sikker halloween i børnehøjden

På tirsdag d. 31. oktober er det halloween, og der begiver en masse af landets børn sig ud i uhyggelige kostumer for at samle slik. Følg de fem råd fra Børneulykkesfonden, der guider børn og forældre til en halloween uden ulykker, så familierne blot skal fokusere på at have en (u)hyggelig aften.

Spøgelser, hekse og zombier fylder snart villavejene, når børnene inden længe kimer dørklokker og siger slik eller ballade. På tirsdag d. 31. oktober fejres halloween nemlig landet over. Men med levende lys, brandfarlige kostumer og efterårsmørke er det en god idé, at familierne følger en række forholdsregler, så aftenen ikke ender med en tur på skadestuen.

Halloween er en sjov og anderledes højtid, som kan bringe familie og venner sammen om nogle hyggelige aktiviteter. Men halloween ligger samtidig med, at det for alvor bliver mørkt om eftermiddagen, og mange forældre tænker ikke over, at børnene denne dag bevæger sig i trafikken uden reflekserne, som de måske normalt har på jakken eller tasken. Vores råd er derfor, at man som forældre husker, at børnene skal være synlige i efterårsmørket, siger Henriette Madsen, Generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Også kostumerne skal ifølge Henriette Madsen igennem et sikkerhedstjek:

Det kan være en god idé at være opmærksom på, om kostumet har lange snore, da disse kan udgørekvælningsfare. Hvis det perfekte kostume fx har en kappe, så gå efter én med velcro-lukning i stedet. Husk også, at kostumer kan have løse smådele, og forældre skal derfor huske at følge anbefalingerne om alder, som med alt andet legetøj.

Fem gode råd

Se endnu flere gode råd til en sikker halloween på sikkerhedsportalen SikkerHverdag.dk: https://sikkerhverdag.dk/hjemmet/hoejtider/halloween

 

Om Børneulykkesfonden

Ulykker udgør et af de største sundhedsmæssige problemer for børn. Ulykker er ikke blot den hyppigste dødsårsag blandt børn i alderen 1-19 år, men også årsag til mange skadestuebesøg, konsultationer hos egen læge og sygehusindlæggelser. Hvert år kommer ca. 150.000 børn under 15 år ud for en ulykke og må en tur på skadestuen.

Børneulykkesfonden arbejder for at skabe sikre rammer for danske børn i hjemmet, i trafikken og til sport/fritidsaktiviteter uden at gå på kompromis med børnenes leg, kreativitet og fysiske udfoldelse. Læs mere på www.børneulykkesfonden.dk

  • At skære et græskar ud er ikke for små børn. Lad dit barn tegne et ansigt i stedet, og skær det ud selv. Alternativt kan I lade barnet bruge en såkaldt børnekniv, som ikke er lige så skarp som en almindelig kniv.
  • Husk, at levende lys altid er farlige, også i græskar. Når græskarret er lavet, er det derfor en god ide at placere det i en højde, hvor små børn ikke kan nå det.
  • Kostume, paryk eller udstyr må ikke være brandfarlige, og vær opmærksom på, at tilbehør til kostumerne, såsom sværd eller stave, ikke er spidse, skarpe eller for lange.
  • Skal dit barn ud at gå efter mørkets frembrud, så sørg for, at barnet har reflekser på overtøjet eller kostumet.
  • Mindre børn bør altid være i selskab med en voksen, når de skal ud og rasle ved dørene.