Er du klar til et gys: Anna Clara er klar til at skræmme livet af dig

Sofie Vejlstrup Dahl

Året var 2005. Anna Clara Isen var bare fem år, og hun var klædt ud som ballerina. Hun befandt sig i Singapore sammen med sin forældre, og det var den tid på året, hvor amerikanerne fejrer halloween. Det var de også så småt begyndt på i Singapore, men for Anna Clara Isen var halloween oplevelsen af noget helt nyt.

- Jeg troede, at halloween var lidt ligesom fastelavn, så derfor valgte jeg at være ballerina. Det passede så ikke helt ind. Halloween er bare slet ikke som fastelavn i Danmark. Stemningen var en anden, siger hun, da DAGBLADET møder hende i hendes hjem i Rosenhavestræde midt i Roskilde.

Huset, hun bor i, bliver centrum for det stort anlagte Roskilde Horror-arrangement, som finder sted på tirsdag den 31. oktober fra 18 til 22. Her vil huset være omdannet til et hus med gys og gru, og der vil på ægte amerikansk maner være mulighed for at skræmme sig til slik og andre søde sager.

Det er et hold frivillige, som har valgt at lave noget anderledes ved halloween i Roskilde, og de har det til fælles, at de elsker at skræmme livet af folk på en sjov måde.

- Vi er som én stor familie, som alle elsker det sjove ved halloween. Nogle er skuespillere, andre er med til spil med døden. Spil med døden er, hvor du kan komme til at spille for eksempel kryds og bolle med døden. Alle tager initiativ, der er ingen, som står og ikke gider. Jeg elsker at være med til at lave ting, der fx kan give andre en oplevelse. Jeg elsker at lave kostumer og klæde mig ud, at tage sminke på og leve mig ind i rollen. Det er super fedt, siger Anna Clara Isen, som imens vi er på besøg lige sminker et stort åbent sår i panden på sig selv.

I 2009 flyttede familien hjem igen til Danmark, og de tog den nye tradition med tilbage til Svogerslev, hvor familien flyttede til, og det var her, den tog fart.

- Den første halloween i Svogerslev var meget traditionel. Der stod en skål slik, og de, som kom og bankede på, kunne få lidt af det. Vi gjorde ikke så meget ud af det. Men vi havde lidt mere end de andre. Der var pyntet mere op, og der var en lille udfordring til dem, som kom forbi, forklarer hun.

Men halloween på vågeblus var ikke lige i familien Isens ånd. Det voksede og voksede. Et år var flere end 200 mennesker forbi deres halloween-udsmykning hjemme i Svogerslev. Siden sidste halloween havde familien skiftet adressen i Svogerslev ud med en ny i Rosenhavestræde.

- Da vi flyttede ind til Roskilde, kunne vi bare ikke holde op. Vi troede slet ikke, at Roskilde Horror ville blive så stort et arrangement. Jeg kan selvfølgelig ikke lade være med at håbe på, at der kommer mange på tirsdag. Nu hænger der jo plakater på biblioteket, og vi kan se, hvor mange der følger med på for eksempel Facebook. Så jeg håber der kommer mange på tirsdag, siger Anna Clara Isen.

I dag er hun 17 år og ud over den store interesse for gys en gang om året, så fylder hun sin tid med skole, musik, venner og et job.

- Jeg har mange ting, jeg laver, men jeg kan bare ikke lade være med at være med til Roskilde Horror, fordi det er sjov, siger hun.

Anna Clara Isen har ikke en af de største roller på aftenen. Hun skal være skuespiller med udklædning, men uden at skulle tale til dem, som kommer forbi. Men alle roller er vigtige, ellers bliver det jo ikke sjovt. Hun håber på, at der kommer nogle, hun kender, som ikke er i stand til genkende hende.

- Det sjoveste, jeg kan huske fra Svogerslev, er, når jeg havde en maske på. Mine venner kom for at se det, og de kunne ikke kende mig. Da jeg så tog masken af, kunne jeg bare ikke lade vær med at smile, fortæller Anna Clara Isen.

Det er faktisk gået stærkt for Roskilde Horror. Til at begynde med var det bare familien Isen, der stod for arrangementet men på meget kort tid er gruppen vokset til over 40 mennesker.

- Det er da en fest, at vi nu er så mange. Til at begynde med var der også en skoleklasse. Nu kan jeg mærke, at folk virkelig giver sig fuldt ud for at få det til at lykkes. Det er sjovere, hvis folk viser initiativ. Det gør det jo også sjovere, hvis folk virkelig vil det og selv kommer med input. Vi er sammen blevet en lille familie, siger hun.

Selve arrangementet kommer til at foregå på Sankt Olai Plads over for Roskilde Museums hovedindgang, og de besøgende kan ud over det hjemsøgte hus også få sig et spil med døden eller et slag kryds og bolle med en zombie.

Det er gratis at deltage i arrangementet.

Sofie Vejlstrup Dahl har været i erhvervspraktik her på DAGBLADET Roskilde.