Trump forsøger at bremse Israel-lov om annektering af land

Et israelsk lovforslag kan blokere fredsforhandlinger, vurderer USA, som ifølge embedsmand er imod forslaget.

USA's præsident, Donald Trump, ønsker at bremse et israelsk lovforslag, som ifølge kritikere de facto vil medføre israelsk annektering af jødiske bosættelser på Vestbredden uden for Jerusalem.

Søndag udskød Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, en afstemning om loven. Det skete, da regeringschefen mener, at tiden ikke er moden. Der mangler "diplomatisk forarbejde".

Regeringen i USA, som er Israels vigtigste alliancepartner, har et problem med loven.

Bliver loven vedtaget, kan den stå i vejen for Trumps løfte om at skabe fred mellem israelere og palæstinensere.

- Man kan vist trygt sige, at USA forsøger at modvirke handlinger, som unødigt afleder fokus fra fremskridt i fredsprocessen, siger en amerikansk embedsmand.

Det israelske lovforslag anses for at være en sådan handling, uddyber embedsmanden.

Loven lægger op til, at israelske bosættelser annekteres på den besatte Vestbred, så et større område reelt indlemmes i Jerusalem.

Forslaget har fået hård kritik fra palæstinensisk side, men også fra tilhængere af en tostatsløsning. En sådan løsning lægger op til oprettelsen af en uafhængig palæstinensisk stat side om side med Israel.

Yisrael Katz, som er israelsk minister for både efterretninger og transport, siger, at loven vil øge befolkningen i Jerusalem med 150.000 mennesker.

Den vil dermed, siger ministeren, styrke det jødiske flertal i byen.

Israel besatte Vestbredden i Seksdageskrigen i 1967. Senere annekterede israelerne Østjerusalem.