Erdogan erklærer nødtilstand og åbner hoteller i turistby

Ti tyrkiske byer, der er påvirket af mandagens jordskælv, vil være i undtagelsestilstand de kommende måneder.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har tirsdag erklæret tre måneders undtagelsestilstand i ti tyrkiske byer.

Det skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Det drejer sig om ti sydlige byer, der alle er blevet ramt af mandagens voldsomme jordskælv. Jordskælvet har indtil videre kostet 3549 personer livet i Tyrkiet, oplyser Erdogan tirsdag eftermiddag.

Præsidenten oplyser desuden, at Tyrkiet planlægger at åbne en række hoteller i turistbyen Antalya. De skal huse personer, der nu står uden hjem.

Undtagelsestilstand indføres typisk i forbindelse med konflikter eller naturkatastrofer. Det er en midlertidig tilstand, hvor regeringen ophæver normale retlige procedurer for at kunne handle mere effektivt.

- Vi har besluttet os for at erklære undtagelsestilstand for at sikre, at vores redningsarbejde kan gennemføres hurtigt, siger Erdogan.

Ifølge AFP er den tyrkiske regering på sociale medier allerede kommet under pres på grund af dens - ifølge nogle - langsomme ageren.

Erdogan har oplyst, at den tyrkiske regering vil sende 50.000 redningsarbejdere til de ramte områder og bidrage med 100 milliarder lira - svarende til 36,7 milliarder kroner - i økonomisk støtte.

Præsidenten siger desuden, at 70 lande har tilbudt deres hjælp.

Mandagens jordskælv fandt sted mellem de tyrkiske byer Gaziantep og Osmaniye - cirka 50 kilometer fra den syriske grænse.

Også Syrien er hårdt ramt af jordskælvet. Her er mindst 1602 personer døde. Dermed har mindst 5151 mistet livet i de to lande.

Mandagens jordskælv havde en beregnet størrelse på 7,8 og var et af de kraftigste, som har ramt området i mindst et århundrede.

Tyrkiet blev i 1939 også ramt af et voldsomt jordskælv med en styrke på 7,8. Det ramte ved byen Erzincan, og cirka 32.700 mennesker omkom.

/ritzau/