Vores børn betaler prisen for dårligt indeklima i skolerne

Af Jette Tjørnelund, Byrådsmedlem (V), Næstformand i Skole- og Børneudvalget i Roskilde Kommune

Hvordan står det til med indeklimaet i Roskilde kommunes folkeskoler?

Det spørgsmål stillede Venstre og DF i foråret 2015. Det blev det klart, at det stod så skidt til med indeklimaet i mange af skolerne, at det var nødvendigt med investeringer for 60-70 millioner kroner, hvis man ville rette helt op på forholdene.

Luftens kvalitet var mange steder for dårlig og der blev målt CO2 koncentrationer i klasseværelserne, der lå langt over grænseværdierne. Det er et problem, for man ved, at der er en direkte sammenhæng mellem CO2-koncentrationen og børnenes lyst til indlæring. Fagfolk mener, at elever kan tabe op til et års indlæring, hvis indeklimaet ikke er godt nok.

Kommunen lagde derfor en strategi for skolerenovering, men indtil investeringerne i indeklima er gennemført, skal skolerne lufte ud i lumre klasseværelser ved at åbne vinduer og døre. Nye forskningsresultater viser, at effekt af udluftning ikke er nær så god som mekanisk ventilation. Effekten er kun kortvarig og udendørs støj eller dårligt vejr ofte gør, at det ikke bliver gjort godt nok.

Hvad er effekten så af indeklima tiltag på kommunens skoler? Det overraskende svar fra forvaltninger er, at det ved man ikke. Ganske vist opsamler man data på de skoler, hvor man har investeret i ny ventilation, men ingen har endnu set på dem. Og på de skoler, der stadig venter på renovering, er der ikke lavet opfølgende målinger.

En ting er sikkert. Vores børn betaler prisen for dårligt indeklima i klasseværelserne. Derfor har jeg bedt om en redegørelse i Skole- og Børneudvalget om effekten af indsatsen for et bedre indeklima i skolerne.