Kommuner vil gøre brandslukning mere spiselig for Falck

Østsjællands Beredskab skal tilpasse udbuddet af brand- og redningsopgaven i de otte medlemskommuner, så det bliver spiseligt for Falck. Sådan lyder forventningerne fra formanden for beredskabskommissionen Mogens Haugaard til det oplæg, som de otte borgmestre har bedt direktøren i Østsjællands Beredskab om at komme med til december. Det skriver DAGBLADET.

Det nye oplæg skal danne redningsplanke til det kuldsejlede forhandlingsforløb mellem Østsjællands Beredskab og Falck om at lande en aftale, der indholder en besparelse på 5 millioner kroner. Men selv om Falck har afvist at byde på det hidtidige udbud, forventer Mogens Haugaard, at man vil få en aftale i hus. Han forventer ligeledes, at det vil være en aftale, som alle otte kommuner kan samles om.

- Der er enighed i beredskabskommissionen om, at vi arbejder mod en fælles løsning. Vi har fået et pålæg af staten om at reducere antallet af beredskaber i Danmark, og det agter vi at leve op til. Hvis vi står sammen, og der ikke bliver huller i det, har vi et stærkt beredskab, hvor vi måske skal flytte en mursten, en sprøjte eller en mand. Men det er vores klare opfattelse, at vi kan løse den opgave til december, siger Mogens Haugaard, der også er borgmester i Stevns Kommune.

Roskilde har luftet muligheden for at forlade samarbejdet, og der er også politiske kræfter i Køge, der ønsker at se på at lave sit eget kommunale beredskab. Hvordan forholder du dig til det?

- Nu er det valgkampstid og et beredskab fylder meget i den kommunale verden. Derfor handler det vel lidt om det. Vi forholder os i beredskabskommissionen også til de kritiske bemærkninger, der er, men vi er enige om at løse den opgave, for det er et pålæg, siger han.

En af udfordringerne lige nu er, at der er forskel på kommunernes ønsker til serviceniveau i beredskabet. Hvordan forventer du, at I lander det?

- Det er en af de opgaver, vi har stillet beredskabsdirektøren og hans hold. Vi har bedt dem om at se på, hvilket serviceniveau og hvilken en responstid, vi skal lande på. Der holder vi relativt fast på, at det er det serviceniveau, vi kender i dag, fortæller Mogens Haugaard.

Opdraget er, at I skal hente en besparelse på 5 millioner kroner på udbuddet af beredskabsopgaven. Men det har Falck afvist at levere. Hvordan forventer du, at I vil løse det?

- Så må vi kigge på, om vi kan ændre forudsætningerne for udbuddet. Det er det oplæg, som beredskabsdirektør Lars Robetje er spændt for. Vi er sikre på, at der er muligheder for at et udbud, så Falck bliver interesseret i at løse den opgave til den pris, som vi forventer. Men vi er i en forhandlingssituation lige nu, så det er svært at gå ned i detaljer, påpeger Mogens Haugaard.

Østsjællands Beredskab har opsagt kontrakten med Falck. Derfor er der lavet en midlertidig forlængelse af den eksisterende kontrakt frem til sommer 2018. Forventer du, at I lander en aftale, inden kontrakten udløber?

- Det er korrekt, at der ligger en kontrakt, som udløber til sommer. Derfor ser vi på nogle ændrede forudsætninger, og så tager vi den derfra, siger Mogens Haugaard.

Østsjællands Beredskab er et fælleskommunalt samarbejde mellem Roskilde, Greve, Stevns, Høje-Tåstrup, Ishøj, Solrød, Vallensbæk og Køge.