Rusland udsteder arrestordre mod whistleblower

Rusland vil have fat i den russiske whistleblower Grigory Rodchenkov.

Derfor er der via en domstol i Moskva udstedt en arrestordre mod den 58-årige russiske statsborger.

Han var tidligere chef for Ruslands antidopingenhed og for det antidopinglaboratorie, der blev suspenderet i forbindelse med dopingsagen mod russiske atleter.

- Vores efterforskere har sat Rodchenkov på en international liste over ønskede personer.

- Vores domstol har udstedt en afgørelse om at arrestere ham in absentia, da han er ønsket internationalt, siger Yunona Tsareva, der er talsmand for den pågældende domstol, ifølge AFP.

AFP skriver, at Grigory Rodchenkov har spillet en hovedrolle i at opfinde det omfattende dopingprogram, som Rusland har anvendt.

En Wada-rapport om det russiske dopingprogram i november i 2016 byggede på anklager fra Rodchenkov, der også indrømmede, at man med fuldt overlæg tidligere havde ødelagt 1417 dopingprøver.

Der kom for alvor gang i tilblivelsen af Wada-rapporten, efter at Rodchenkov i en artikel i New York Times i maj 2016 udtalte, at en tredjedel af Ruslands medaljevindere ved vinter-OL i Sotji i 2014 benyttede sig af doping.

Rodchenkov var på daværende tidspunkt ansvarlig for det laboratorie, der senere blev suspenderet, og som stod for at teste atleterne i Sotji i 2014.

Vladimir Putin havde ikke meget til overs for Rodchenkovs rolle i forbindelse med Wada-rapporten i 2016.

- Beskyldningerne mod russiske atleter baserer sig på et vidneudsagn fra en enkelt person - en mand med et skandaløst ry, lød det dengang fra Putin ifølge nyhedsbureauet Tass.

Wada-rapporten betød, at russiske atletikudøvere blev udelukket af Det Internationale Atletikforbund (IAAF), og senere blev udelukket fra både OL i Rio samt VM i London.

Rusland har konsekvent benægtet, at man har kørt et statsstøttet dopingprogram, og vicepremierminister Vitaly Mutko har forsøgt at skyde skylden for hele dopingsagen på Grigory Rodchenkovs laboratorie samt Ruslands antidopingenhed (Rusada).

I 2016 blev der i Rusland iværksat en efterforskning af Rodchenkov, der beskyldes for at udnytte sin stilling. Anklagepunkterne mod Rodchenkov vil kunne give op til fire års fængsel.

Rodchenkov fastholder derimod, at vicepremierminister Vitaly Mutko kendte alt til dopingprogrammet.

Grigory Rodchenkov opholder sig i dag i USA, og ifølge AFP udtalte russeren forleden, at han flygtede fra sit hjemland, fordi han frygtede for sit liv og sin families sikkerhed.

Rusland og USA har ikke en udleveringsaftale.