Guidet cykeltur i Store Dyrehave

I forbindelse med DR's »Historien om Danmark« arrangerer Museum Nordsjælland guidet cykeltur i Store Dyrehave søndag d. 1. oktober, hvor man kan lære mere om områdets spændende historie.

Skoven er i dag åben for alle, men sådan har det ikke altid været. I 1600-tallet var det kongens private jagtområde, som blev brugt til parforcejagt. Sporene efter kongens jagt er så unikke, at Store Dyrehave er optaget på UNESCO liste over verdenskulturarv, som en del af Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

Dundrende hestehove, horn der gjalder og hundenes gøen. Store Dyrehave var i slutningen af 1600-tallet centrum for de kongelige parforcejagter. Under jagten forfulgte jægere til hest med hunde, et udvalgt bytte - oftest en stor, mægtig kronhjort - i timevis indtil dyret var løbet træt. Når hjorten ikke kunne løbe længere trådte kongen ind på scenen og dræbte den med et sværdstik i hjertet.

Parforcejagten var fornøjelse og underholdning, men også en vigtig brik i kongens magtspil. Her kunne han demonstrere sit mod og sin magt. Han triumferede foran sit publikum, når han afsluttede jagten ved at give dyret dødsstødet. Og selve skoven blev indrettet med snorlige veje i et geometrisk mønster, der imponerede selv de fornemste, udenlandske diplomater og fyrster.

Det er historiker og site manager for UNESCO verdensarvsområdet Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, Anders Kring Mortensen, der er guide på turen 1. oktober.

- Den her historie er svær at få øje på, når man selv færdes i områderne. Den skal fortælles. Der er nok mange, som har gået ture, løbet eller cyklet i Store Dyrehave, men aldrig har tænkt over de fantastiske kulturspor i skoven, siger Anders Kring Mortensen i en pressemeddelelse.

Arrangementet er gratis, men bemærk at forhåndstilmelding er nødvendig pga. begrænset antal pladser. Tilmelding på mail: post@museumns.dk eller tlf. ml. 9-15: 7217 0240

Medbring selv cykel (og praktisk tøj). Turen bliver på ca. 8 kilometer i roligt tempo.

Man mødes 1. oktober kl. 10 på den store P-plads på Overdrevsvejen, Hillerød, Store Dyrehave, mellem Københavnsvej og Kongens Vænge.