Ti-årige Anton racer mod nye pokaler

Mange af Formel 1-stjernerne har startet deres karriere i en gokart - og står det til ti-årige Anton Saugmann Güllich fra Glostrup bliver han den næste.

De første kilometer race er taget - med succes. For nylig blev Anton dansk mester i sin klasse på udendørs bane. Anton beskrives som et naturtalent, der kan gå langt inden for motorsport, og samtidig er han utrolig seriøs med sin sport.

Det er alt fra fysisk form og sund kost, til køreteknik og egenskaber på gokarten.

»Der er altid noget at forbedre. Det er det gode ved at køre gokart,« lyder det fra Anton.

Siden han var fire år havde han plaget sine forældre om at måtte køre gokart. Så fandt forældrene frem til Børnenes Gokart Klub i Brøndby, hvor man kan starte allerede som seks-årig, og i midten af 2014 blev Anton Saugmann Güllich meldt ind.

Vil helst køre udendørs

Børnenes Gokart Klub holder til på den indendørs bane i Gokarting.dk på Søndre Ringvej i Brøndby. Her er der alene fokus på børn og unge i alderen fra 6-18 år. Medlemmerne får en grundlæggende viden om at køre gokart, og der er en ugentlig træning på den indendørs bane. Her benyttes centrets gokarts, ligesom der er mulighed for at låne sikkerhedsudstyr mm. Mange vælger efter en periode at købe egen gokart og udstyr, så de kan komme ud at køre også på udendørs baner og/eller deltage i løb rundt om i landet. Foruden køredragt og handsker, omfatter sikkerhedsudstyret blandt andet ribbensbeskytter og nakkekrave.

»Jeg kan bedst lide at køre udendørs. Det er mere livligt,« fortæller Anton.

»De udendørs baner er længere og bredere, og man kan køre hurtigere,« tilføjer det ti-årige racertalent. På en udendørs bane er tophastigheden på 100 kilometer i timen.

Siden marts i år har Anton udelukkende haft fokus på de udendørs baner, så formen var optimal til det danske mesterskab, der blev afholdt i Grindsted.

Familien bakker op

Anton har sin egen gokart og sit eget udstyr. Investeringen i gokarten ligger i størrelsesordenen 30-40.000 kroner - og dertil kommer de løbende udgifter, der omfatter alt fra brændstof, dele og udstyr til transport rundt om til træning og stævner. Det er en sport, der koster både tid og penge.

»Vi bruger rigtig meget tid på at være af sted, det er næsten hver weekend, men hele familien bakker op, ellers kunne det ikke lade sig gøre,« fortæller Antons mor, Tanja. De voksne går op i Antons fritidsinteresse, og foruden at følge Anton, er de også frivillige i Børnenes Gokart Klub.

»Det er et godt sted for børn og unge. Her kan de få prøvet af, om gokart er noget for dem, og de får grundlæggende viden og færdigheder. Det særlige ved klubben er, at der alene er fokus på gokart for børn og unge,« fortæller Tanja Saugmann. Børnenes Gokart Klub i Brøndby har eksisteret i ti år og har i dag 209 medlemmer.

Tanja er ikke som sådan bange for, at der skal ske Anton noget, men lidt nervøs er hun, når hun kigger på sønnen, der racer rundt på banen i den cirka 70 kilo tunge gokart.

Hårdt arbejde for at blive god

Anton kører hurtigt og godt - og er i øvrigt en snusfornuftig dreng. Og han ved udmærket, at der skal lægges masser af arbejde i sporten for at blive god - ved siden af, at skolen skal passes. Anton går i 4. klasse, og med interessen for gokart skiller han sig en smule ud blandt kammeraterne, der måske spiller fodbold eller går til en anden idræt.

»Nogle er ret interesserede i, at jeg kører gokart, andre er lidt ligeglade,« som han udtrykker det.

Når den ikke står på skole eller gokartløb, så kan Anton tage en tur i racerbils-simulatoren derhjemme. Den er han også god i - så god, at farmand bliver slået.

Foreløbig gælder det for Anton om at udvikle sig som gokart-kører. Måske ender han en dag i et Formel 1-sæde...

I det nuværende Formel 1-felt har han ingen deciderede idoler - men han holder med Ferrari-køreren Sebastian Vettel.

»Jeg synes bare han kører godt,« konstaterer Anton.

Man kan læse mere om Børnenes Gokart Klub i Brøndby på www.bgkgokart.dk