Skoleelevers bad

Af Jørgen Hendel Pedersen, Skovvang 31, 3460 Birkerød

Pyh ha, hvor var det dog træls for mig at læse Flemming Hørdum Gertsens kommentarer til det faktum, at skoleelever dropper badet efter idræt. For mig er det en frygtelig vattet holdning til et helt elementært hygiejnisk forhold. Flemming Hørdum Gertsen er uddannet pædagog og desuden socialdemokratisk kandidat ved det kommende kommunevalg. Så er det på plads.

Set under forskellige synsvinkler handler pædagogik om opdragelse, undervisning og uddannelse, dvs. personlighedens dannelse i vid forstand. Er disse 3 forhold noget børn og unge mennesker skal lære sig selv? Jeg troede, det var sådan noget Flemming Hørdum Gertsen underviste yngre generationer om. Skal børn og unge mennesker virkelig støttes så stærkt i deres opposition, uanset almindelig ungdommelig usikkerhed? Med al mulig forståelse for blufærdighed, så er det vel næppe verdens største problem indenfor det samme køn, omend man ind imellem kan undres over de mobberier, der finder sted. Det forekommer mig, at Facebook og lignende medier er skueplads for det, der er værre end fællesbadning, hvor kønnene i det mindste er adskilt.

Jeg er flittig gæst i byens svømmehal, og kan her konstatere både skoleklassers og andre unge menneskers adfærd nu om dage. Uanset, hvor tydeligt der opfordres til grundig afvaskning (bl.a. ved skiltning), inden man går ned for at svømme, så ser man hele skoleklasser ledsaget af lærer(e) gå direkte fra omklædning og forbi bruseafdeling direkte ned til svømmebassin. Det samme gælder for en del af svømmeklubbernes medlemmer. Der forekommer dog ind imellem den variant, at man ankommer til bruseafdelingen med badetøj på og så en tur under den varme bruser uden dog at bruge sæbe.

Flemming Hørdum Gertsens argument om blufærdighed gælder så ikke længere end til omklædning efter svømning, hvor man i al sin nøgenhed både kan stå og snakke eller tjekke smartphonen.

Flemming Hørdum Gertsens udtrykker yderligere sin glæde over børnenes opposition imod fællesbadning, implicit badning efter fysiske aktiviteter, som burde være god latin for god hygiejne i offentlige fora. Det kan godt være, at hygiejne niveauet i de fleste hjem er fint, men det er givet ubehageligt, at skulle undervise en klasse, som forhåbentlig er kommet til at svede godt og grundigt efter gode og sunde fysiske aktiviteter. Det er da rent faktisk også ulækkert, både for sig selv og omgivelserne.

Til politikeren Flemming Hørdum Gertsen vil jeg blot sige, at jeg ikke synes, skattekronerne skal anvendes til separate baderum for den enkelte. Her plejer Socialdemokratiet da normalt, at kunne finde mere trængende forhold. Desuden vil jeg stille spørgsmålet: Kunne det mon tænkes, at det med at droppe fælles badning efter fysiske aktiviteter, - uagtet blufærdighed og mobberi - i nogen grad kan henføres til en mere vattet opdragelse hos en række familier? Hvem sagde børnemagt!