Det er da en meget sjov skik

Der blev sat kryds i kalenderen den 14. februar - valentinsdag - da vi ventede vores datter. Men hun kom først 10 dage senere.

Så jo, Isabella og Lasse Sand-Hansen fra Egebjerg i Odsherred, har lige siden haft den dato på lystavlen. Men sådan fejre valentinsdag, det gør de nu ikke.

Vi møder dem på en solrig kølig formiddag på gågaden i Nykøbing. På vej ud for at tage temperaturen på skik, brug og holdninger til valentinsdag. Dagen kendt som ’de elskendes helligdag’. Dagen, hvor man - hvis man er par, der har taget den amerikanske skik til sig - udveksler kort, blomster, chokolade eller andre kærlige gaver.

- Fint, nogle vil fejre kærligheden. jeg synes nu, man skal fejre den hver dag og ikke kun én bestemt dag, siger Isabella Sand-Hansen.36 år.

- Vi tager på skiferie til Lofsdalan i Sverige og er der valentinsdag. Så vi fejrer det nu nok der med et lille glas vin, tilføjer Lasse Sand-Hansen. Men ellers fejrer vi ikke valentinsdag.

Fejr kærligheden hver dag

- Nå ja, jeg har jo ikke noget imod at Lasse kommer hjem med en lille blomst, men jeg smider ham ikke ud, selv om han ikke gør, tilføjer hustruen, og så fortæller begge, at de gør mere ud af halloween og især af mors og fars dag.

Tanja Nielsen, 29 år og fra Rørvig: - Valentinsdag siger mig ikke noget, men det er da altid rart med en buket eller at blive inviteret ud at spise. Min kæreste og jeg er ofte ikke sammen valentinsdag, for da er han gerne på skitur.

»Alt muligt lyserødt«

Clara Vind og Simon Sørensen, begge 14 år og skoleelever i Nykøbing, kender godt til valentins-skikken.

Clara: - Sammen med en veninde kan jeg godt finde på alle mulige lyserøde ting den dag. Det er hyggeligt.

Simon: - Jeg har godt hørt om skikken. Fint nok.

Det var det

Jeanette Godskesen, 43 år, hendes mand Christian Nielsen, 34 år, og sønnen Alexander på 8 år - familien bor i valby - er på ferie i Odsherred. Det har de været i mange år. Ofte er Christians moster Kirsten Pedersen, 71 år, med, og det er hun også i denne uge.

- Han har da haft chokolade med til mig på den dag én gang. Det var det, fortæller Jeanette og smiler til manden.

Moster Kirsten mener, at valentinsdag er en meget god idé, ikke mindst til gavn for butikkerne, som godt kan bruge lidt ekstra omsætning.

Hele familien udtrykker stor begejstring for Odsherred.

Vi spørger, om moster altid er med, når der ferieres i Odsherred. - Nej, nogle gange holder vi rigtig ferie, lyder svaret fra nevøen. Han får et kærligt smil til gengæld. Måske hans - lidt for hurtige? - replik kommer til at koste en buket eller en æske chokolade på valentinsdag - til moster.

Det er tanken der tæller

Louise Jankuhn er indehaver af butikken »Good Times by Louise Antoinette« på Algade. Specialbutik for konfekture, kaffe, te og gaveartikler. Hun oplever, at flere og flere har taget valentins-skikken til sig.

- Dagen falder jo her midt på vinteren, hvor der ikke sker så meget. Så det er hos en del mennesker blevet en hyggedag, som markeres stille og roligt.

Typisk er valentinsgaverne, der købes hos hende, en æske chokolade, god te og lækker lakrids:

- Sådan lige lidt ekstra. Og synes man, det er fjollet på en bestemt dag, så kan man jo vælge at give en gave den 13. eller den 15. Det er tanken, der tæller.