Svogerslev: Perfekt landsby tæt på centrum

Landsbystemning: Kun fem kilometer vest for Roskilde finder du lokalsamfund og naboskab for alle størrelser og aldre.

Af Anne Crone

Med sine 4.379 indbyggere er Svogerslev en landsby med svaret på nærvær og fællesskab, men hvor du stadig er tæt på både Roskildes byliv og egnens skønne natur. Svogerslev består primært af villakvarterer, men har også en ældre landsbykerne situeret omkring et gadekær, tætte lave boligbebyggelser og enkelte hovedbygninger fra tidligere gårde.

I Svogerslev finder du alle nødvendige institutioner og indkøbsmuligheder, og med landevejen rute 21 kan du være i København på kun 40 minutter. Så pendlerlivet er også muligt her.

Har du brug for et pusterum, skal du bare lige vest for byen. Her finder du fredet natur i form af Svogerslev Sø med spændende plante- og fuglearter - et perfekt nærrekreativt område til fri afbenyttelse. Det samme gælder naturligvis Lynghøjsøerne lige syd for byen, der for nylig er sprunget ud som rekreativt område med mulighed for badning, fiskeri, løbeture og andet udeliv.

Gode skoleforhold og fritidsmuligheder

Byens folkeskole Lynghøjskolen ligger i dejlige grønne omgivelser med masser af plads. Her er store græsarealer med boldbaner og "Hexeren", hvor der kan klatres i træer, leges gemmelege, rollespil og andre lege. Der går ca. 600 elever på skolen fra 0-9. klasse, og der er omtrent 70 lærere og pædagoger. Skolens SFO ligger henholdsvis på skolen og skråt over skolegården. Klubben, som er tilknyttet skolen, ligger i ca. to minutters gang fra skolen, så det er nemt og sikkert at komme til både SFO og klub. Skolen huser også en flot, nyrenoveret teatersal, som blandet andet bruges til elevernes egne opførelser med både teater, revy og musik. Mange foreninger i og udenfor lokalsamfundet benytter ligeledes teatersalen til koncerter og teaterforestillinger.

På skolens område ligger også Lynghøjhallen, hvor byens gymnastikhold blandt andet holder til. Hvis du ønsker at spille fodbold, er der helt sikkert også et hold for dig. Svogerslev Boldklub er en forening i rivende udvikling med sine cirka 500 medlemmer fordelt på hold fra U5 til Super Veteran.

Erhvervs- og foreningsliv

Erhvervet i Svogerslev består primært af mindre produktionsvirksomheder og detailhandel. Erhvervslivet er centreret omkring byens østlige del med en Netto, tankstation og en kiosk. Der er også Svogerslev Center, hvori der blandt andet er en bager, en MENY, et pizzeria, en bodega og en frisør. På hovedgaden overfor centret ligger Svogerslev Kro, der er en landevejskro anlagt i 1600-tallet. Kroen fik status som Kongelig Privilegeret Post Kro i 1727, hvor postvognen til Hornsherred kom fra Roskilde og gjorde holdt her for at hvile sig. Der er et godt sammenhold i Svogerslev, og byens støtteforening er aktiv med adskillige aktiviteter i løbet af året. I Facebook-gruppen 4000 Svogerslev kan du holde dig opdateret på diverse arrangementer og nyheder i byen, og de er også klar til at byde dig velkommen.