S efter lussing til norsk søster: Vi tager intet for givet

De danske socialdemokrater satser på, at en stram udlændingepolitik kan være med til at vinde næste valg.

Et rigtig ærgerligt og skuffende valg.

Sådan lyder det dagen efter det norske valg fra Socialdemokratiet i Danmark. Partiets norske søster, Arbeiderpartiet, formåede noget overraskende ikke at vippe den borgerlige norske regering af pinden.

Og dermed må Europas socialdemokratier indkassere endnu et nederlag.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, understreger, at han respekterer de norske vælgeres afgørelse. Han vil ikke begive sig ud i at analysere mulige årsager til nederlaget for Arbeiderpartiet.

Men han siger generelt om situationen for de socialdemokratiske partier i Europa:

- Det har i hvert fald været svært for socialdemokratierne at slå igennem i en række lande. Hvis man taler helt generelt, så tror jeg, at udlændingespørgsmålet har spillet en stor rolle.

- Vi har i Danmark valgt at være åbne og kontante om de udfordringer, der er med udlændinge. Herunder også at antal betyder noget. Det er ikke det samme billede, man har set hos alle socialdemokratier i Europa.

- Man har i for stort omfang lukket øjnene for, at det her er et væsentligt samfundsproblem, der optager mange mennesker med god grund.

Spørgsmål: Arbeiderpartiet så ud til at føre i meningsmålingerne, ligesom I har gjort i længere tid. Får det her ikke jer til at frygte, at en føring kan blive sat over styr?

- Vi tager ingenting for givet. Vi regner med, at næste folketingsvalg bliver tæt, siger Nicolai Wammen.

Arbeiderpartiet stod for ikke mange måneder siden til en stor valgsejr. Men partiet endte med at gå 3,4 procentpoint tilbage. Det er dog stadig Norges største parti med 27,4 procent fulgt af Høyres 25,1 procent.

2017 er et stort valgår i Europa. Men indtil videre har socialdemokraterne ikke haft meget at fejre. Ved det hollandske valg i marts nærmede det socialdemokratiske parti sig et kollaps med en tilbagegang på 19 procentpoint.

I Frankrig fik Socialistpartiet et historisk nederlag og nåede ikke engang til anden valgrunde ved præsidentvalget i foråret.

Og i Storbritannien lykkedes det ikke Jeremy Corbyns Labour at besejre den konservative Theresa May.

Socialdemokratiet i Danmark ligger til 26,6 procent af stemmerne ifølge Ritzau Index, der er et vægtet gennemsnit af seks meningsmålinger. Det gør partiet til klart størst i Danmark.

Men opgjort med støttepartier i henholdsvis rød og blå blok er der dødt løb. Dermed er det langt fra givet, at S ville kunne overtage regeringsmagten, selv hvis målingerne holder frem til næste valg.