Håbefuld Schulz og tavs Merkel har stemt ved tysk valg

Valgdeltagelsen ved det tyske valg er søndag eftermiddag på stort set samme niveau som i 2013.

De to kandidater til posten som forbundskansler i Tyskland, Angela Merkel og Martin Schulz, har begge afgivet deres stemmer i søndagens valg til Forbundsdagen.

Socialdemokraten Schulz, der ikke ser ud til at kunne vælte den siddende forbundskansler, satte kryds i sin hjemby, Würselen.

Sammen med sin kone, Inge, ankom han til den solbeskinnede vesttyske grænseby ved titiden.

Her udtrykte han håb om, at det gode efterårsvejr vil bidrage til en stor valgdeltagelse.

- Jeg håber, at så mange mennesker som muligt vil gøre brug af deres stemmeret i dag og styrke Tysklands demokratiske fremtid ved at stemme på demokratiske partier, sagde han ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Valgstederne i Tyskland åbnede søndag morgen klokken otte, og over 60 millioner tyskere kan stemme ved valget til Forbundsdagen.

Klokken 14 havde 41,1 procent af vælgerne stemt ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ved det seneste valg til Forbundsdagen var stemmeafgivningen på samme tidspunkt 41,4 procent.

Det forventes, at Angela Merkel vil genvinde magten, efter at hun i månedsvis har været favorit. En sejr vil betyde, at hun kan tage en fjerde periode som tysk forbundskansler.

Hun stemte nogle timer efter Schulz. Det skete nær hendes lejlighed i Berlin sammen med husbonden, Joachim Sauer.

Iført sorte bukser og en karakteristisk rød blazer puttede hun sin stemmeseddel i boksen, men hun sagde ikke noget til de fremmødte journalister.

Valgstederne lukker klokken 18. Umiddelbart herefter vil forskellige medier offentliggøre prognoser for resultatet. Resultatet forventes natten til mandag.

Den tyske præsident, Frank-Walter Steinmeier, sendte søndag morgen en opfordring til vælgerne om, at de skal afgive deres stemme, skriver dpa.

- At stemme er en borgerpligt. Gå hen og stem!, skriver Steinmeier i en udtalelse, der er blevet offentliggjort i søndagsavisen Bild am Sonntag.

- Hver en stemme tæller - din stemme tæller, fortsætter Steinmeier.

- Folk, der ikke stemmer, overlader til andre at afgøre fremtiden for vores land.