Video: Stormen Bodil blæste rom-eventyr til Roskilde

Tekst foto Anette Gundlach

På adressen Ringstedvej 73 trænger en sød og krydret duft ud af den åbne dør.

Indenfor i det store og lyse lokale står en kobberfarvet beholder med rør, kar, termometer og sprutter lystigt.

Her bor det nye romdestilleri, GetSpirits Distillery, som parret Ingelise Schou og Carlo Lund netop har åbnet.

Parret er netop i gang med at destillere rom for 23. gang. Hver gang er resultatet 35 liter rom, som skal fortyndes, da væsken, der kommer ud, er på hele 89 procent. Det vil sige, at der ender med at blive 70 liter ud af en omgang.

Den stærkeste rom man kan finde på hylderne i det lille destilleri er på 65 procent og er nok mest for kendere af den caribiske drik.

Den smager godt, men den skal nippes til med forsigtighed, siger Ingelise Schou.

Stormen blev til rom

Destilleriet er et helt nyt livskapitel for parret. Ingelise har tidligere arbejdet som sygeplejerske, mens Carlo har haft sin egen it-virksomhed.

Men da stormen Bodil hærgede i Roskilde Kommune i 2013, blæste den også parret i en ny retning.

Dengang blev flere hjemløse i Jyllinge, fordi vandet trængte ind i deres boliger.

Samtidig kunne parret ikke komme af med deres hus i Tølløse.

- Huset skulle ikke stå tomt, når så mange havde akut brug for tag over hovedet, siger Carlo Lund. Derfor tilbød de en familie at leje ejendommen.

En af dem var medejer af en Skjold Burne-forretning, der havde forstand på rom. De mange snakke og smagsprøver blev startskuddet på romeventyret i GetSpirits Distillery.

8 ton sukkerrør

Carlo rører i en stor beholder med sukkerrørsmelasse, der er kommet den lange vej fra Caribien. Otte ton har de stuvet af vejen på et fjernlager.

Da han rører i massen, bruser den op, og Ingelise hælder en gang gær i, som får væsken til at fare endnu mere rundt i de store beholdere. Låget bliver lagt på, og så skal mixturen stå i fire uger, før den bliver suget hen i destillationsapparatet, hvor alkoholen bliver skilt fra vandet.

Til sidst skal den lagre i tønder, for at få den rigtige smag frem.

Flyvende start

Selvom parret stadig skal fremstille mange liter rom, før de får overskud af deres store investering, har de fået en flyvende start.

De har netop haft åbent hus, hvor mange forventningsfulde romdrikkere kom forbi til en prøvesmagning og et kik i destilleriet.

Rommen serveres allerede nu rundt omkring på nogle af spisestederne i Roskilde og kan købes hos Den Franske Vinhandel. Faktisk er de gyldne dråber så populære, at parret har måttet sætte begrænsninger på, så der er nok til alle.

Derfor har de travlt med at brænde, gære og udvikle smagsretninger.

Se hvordan man brænder rom på videoen under artiklen her på roskildeavis.dk.

Se mere på https://www.facebook.com/getspirits/