Ziegler: Lockout var ikke aftalt spil

Chefforhandleren for KL, Michael Ziegler (K), er dybt uenig i det billede, der i disse dage bliver tegnet af, at lockouten af lærerne i 2013 var aftalt spil mellem KL og SRSF-regeringen.

- Jeg kan slet ikke genkende det billede, og jeg var trods alt en del af det og førstehåndsvidne til, hvad der foregik, i modsætning til de personer, der nu fortæller, hvad de tror foregik. Der var ikke aftalt nogen lockout mellem KL og regeringen på forhånd, siger Michael Ziegler til DAGBLADET Roskilde og understreger, at beslutningen alene blev taget af KL's bestyrelse.

- Det var også KL's bestyrelse, der ønskede et opgør med lærernes arbejdstidsregler. Og vi var også enige om, at hvis vi fremsatte det krav, så måtte vi være stålsatte og holde fast, for ellers ville vi afskrive os muligheden for at komme med det igen til en senere forhandling. Så vi var helt bevidste om, at det kunne ende i en konflikt, siger Michael Ziegler, der også er borgmester i Høje-Taastrup Kommune.

Han fortæller også, at der selvfølgelig var kontakt mellem KL og regeringen, for staten var på samme tid i gang med lignende forhandlinger på deres område med blandt andet gymnasielærerne - som de jo lykkedes med at få forhandlet på plads, understreger Michael Ziegler.

- Der foregik den helt normale koordinering mellem stat, region og kommuner, så regeringen vidste godt, at KL ville fremsætte et krav om en normalisering af lærernes arbejdstidsregler, siger han til DAGBLADET Roskilde.

Lærernes formand Anders Bondo Christensen fortæller, at de nye oplysninger blot bekræfter hans fornemmelse af, at alt var aftalt på forhånd, og at KL ikke ville egentlige forhandlinger. Men heller ikke det billede kan Michael Ziegler genkende.

- Ved det afgørende møde kom vi med forslag, som de skulle forholde sig til, men lærerne vendte tilbage med en masse nye spørgsmål - spørgsmål, der allerede havde været stillet tidligere. Det var vores klare fornemmelse, at de forsøgte at trække tiden ud, og på det tidspunkt var tiden allerede ved at løbe ud, forklarer Michael Ziegler.

I det hele taget er han ked af, at sagen nu blusser op igen.

- Det er rigtig træls, for det er det sidste, folkeskolen har brug for nu. Folkeskolen har brug for ro. Og jeg kan godt være nervøs for, hvad det vil medføre, når vi igen skal i gang med nye overenskomstforhandlinger, siger Michael Ziegler.