Politiet: Opfinder sænkede ubåd bevidst

Efterforskere vil tale med andre personer, der har været gæst på Peter Madsens ubåd, som sank fredag.

Der lå formentlig en vilje bag, da en privatejet ubåd fredag gik ned i Køge Bugt, lyder det fra politiet mandag eftermiddag.

Tekniske undersøgelser bekræfter, at forliset angiveligt er sket som en bevidst handling, oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Ubåden "Nautilus" forliste fredag, men ejeren og skipperen, opfinder Peter Madsen, blev reddet i land.

Han var sejlet ud med den svenske journalist Kim Wall som gæst, men hun er savnet, og eftersøgningen af hende er mandag fortsat i fuld gang.

Lørdag blev Madsen varetægtsfængslet af en dommer i Københavns Byret som sigtet for uagtsomt manddrab. Han har accepteret frihedsberøvelsen.

Han har forklaret, at han satte sin gæst af ved restaurationen Halvandet i Københavns havn sent torsdag aften og derefter fortsatte sejladsen, men denne oplysning er det ikke lykkedes for politiet at få bekræftet.

Mandag beder politiet i øvrigt om hjælp fra offentligheden i forbindelse med efterforskningen.

Efterforskerne vil gerne tale med alle, der har været på tur med Peter Madsen i ubåden. Det sker i et ønske om at få afdækket, hvordan andre ture med "Nautilus" er foregået.

Også skibsfarten interesserer politiet sig for i den fortsatte undersøgelse.

Man ønsker kontakt med søfarende, der eventuelt har set ubåden torsdag aften i Øresund og har oplysninger om dens placering på konkrete tidspunkter.

Desuden efterlyser politiet oplysninger om ubåden fra midnat natten mellem torsdag og fredag og frem til om formiddagen. Klokken 10.30 blev den set ved Drogden fyr. Kort før klokken 11 sank den pludseligt.

Ud fra bådens elektronik forsøger teknikere at danne sig et billede af den præcise sejlrute.

Ubåden blev bygget som et hobbyprojekt og blev søsat i 2008. "Nautilus" er en af verdens største hjemmebyggede ubåde. Den er 18 meter lang og vejer mere end 30 ton.