Blå Kors råber op: Må afvise flere hjemløse

Blå Kors oplever lige nu rekordpres på organisationens hjemløsepladser, og på pensionatet i Taastrup må man nu afvise hjemløse.

- Der er et kæmpepres på. Vi afviser cirka fem om ugen. Eller henviser videre, vil jeg egentlig hellere kalde det, siger Ole Hjuler, der er leder af pensionatet i Taastrup.

Tilgangen af beboere er rekordstor, og samtidig er afgangen blevet mindre.

- Det er blevet sværere for vores beboere at finde en bolig. Vi har flere nu end tidligere, der ikke kan finde en bolig. Vi ser også flere, hvor vi tænker, hvorfor er der ikke nogen, der har grebet ind noget før, siger Ole Hjuler.

Der findes ingen nemme løsninger på hjemløseproblematikken, men Ole Hjuler efterlyser blandt andet bedre rammer for sagsbehandlerne.

- Beslutningstagerne kan give sagsbehandlerne nogle bedre rammer, hvor det bliver muligt at tage borgeren alvorligt i stedet for at møde dem med sanktioner og aktivering. Vores brugere bliver jævnligt sanktioneret. Hjemmefra har de måske kun lært at banke lidt for voldsomt i bordet og bruge store ord, og hvis du gør det på kommunen, bliver det selvfølgelig kun endnu værre. Men hvis nu sagsbehandlerne havde tid til at tage brugerne alvorligt og møde deres behov, ville det hjælpe mange videre, mener han.

På Blå Kors' pensionat i Taastrup er der plads til 19 beboere.

I 2017 har Blå Kors 97 hjemløsepladser fordelt på syv botilbud, hvor hjemløse kan få et værelse. Flere steder giver lederne udtryk for, at kommunerne på sigt kan spare mange penge, hvis man i stedet for kun at bruge penge på at betale et tre-, seks- eller ni-måneders ophold, også tilbyder støtte efter opholdet.

Desuden peger flere på, at der mangler billige boliger, skæve boliger, botilbud til forskellige målgrupper med en eller anden form for støtte eller lignende.