Hollandsk prinsesse med bånd til Amager

Prinsesse Beatrix var Hollands dronning indtil 2013, hvor hun abdicerede og overlod opgaven til sin ældste søn. Tirsdag den 31. januar fylder hun 85 år.

Store Magleby på Amager fik sidste år i maj dobbelt kongeligt besøg.

Dronning Margrethe fejrede sammen med prinsesse Beatrix fra Holland 500-året for de første nederlandske bønders ankomst til Amager.

De ankom i 1521 efter invitation af kong Christian II, og det blev i 2022 markeret med modtagelse på rådhuset i Dragør, karettur og besøg på Amagermuseet.

Her kunne den hollandske gæst, der fylder 85 år den 31. januar, opleve hvordan nederlandsk kultur og skik den dag i dag præger Store Magleby.

Efterkommere døber fortsat drenge Theis og Dirch, mens piger får navne som Leise og Marchen.

Prinsesse Beatrix var dronning indtil 2013, hvor ældstesønnen, Willem-Alexander, afløste hende.

- Tak for de mange år, hvor jeg fik lov til at være jeres dronning. Nu må den nye generation overtage ansvaret for vores nation, sagde hun i en tv- og radiotransmitteret tale.

Dermed brød Holland med traditionen for kvindelige monarker. I mere end 100 år er landet blevet regeret af dronninger.

I 33 af årene var det med dronning Beatrix i spidsen. Hun var det ældste barn af dronning Juliane og prins Bernhard, som under Anden Verdenskrig med deres børn måtte flygte fra den tyske invasion.

Først for at bosætte sig i Storbritannien og senere i Canada, inden de i 1945 kunne vende hjem til slottet uden for Amsterdam.

Siden ville skæbnen, at prinsesse Beatrix forlovede sig med den tyske diplomat Claus von Amsberg, som fik titel af prins.

Deres bryllup i 1966 udløste voldsomme protester i befolkningen - ikke alene på grund af hans nationalitet, men også fordi han havde været medlem af Hitlerjugend og gjort militærtjeneste under krigen.

Med årene blev modstanden mindre, og da Beatrix blev dronning i 1980, var de mest kritiske røster forstummet.

Foruden Willem-Alexander er prinsesse Beatrix mor til prinserne Johan Friso og Constantijn. I 2012 ramte en tragedie familien, da Johan Friso kom til skade i en lavineulykke. Efter et år i koma døde han som 44-årig.

Prinsesse Beatrix huskes af mange hollændere for sine juletaler, hvor hun ofte tog fat i mere kontroversielle emner.

I 2007 blev hun hvirvlet ind i et verbalt stormvejr, efter at hun havde opfordret sine landsmænd til at acceptere mindretal og i det hele taget vise tolerance.

Det fik højrepolitikeren Geert Wilders til at bede dronningen om ikke at overskride grænsen for, hvad hun politisk kunne tillade sig at tale om.

Både under dronning Beatrix og nu med Willem-Alexander er der tætte bånd mellem det hollandske og danske kongehus. Kort efter at Willem-Alexander var blevet konge, besøgte han og dronning Maxima dronningen og prins Henrik.

Parret har også flere gange mødt kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

/ritzau/