Vold mod kvinder og børn

Af Johnny Pedersen Vestergade 6 4000 Roskilde

Danmark er det mest kvindehadske land i Europa. Det er konklusionen på en rapport GREVIO (dem, der overvåger, at Danmark overholder Istanbulkonventionen, Europarådets konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder) har fremlagt. Konventionen trådte i kraft i august 2014, samme år som FRA-rapporten udkom med meldingen om, at Danmark er det mest kvindefjendske land inden for Europa.

Årsagerne er mange. 54 procent af de voldsramte kvinder, der søger hjælp på krisecentre, afvises - krisecentre, der står uden offentlig finansiering. På mediernes og ligestillingsministeriets dagsorden er vold mod kvinder fjernet til fordel for vold i nære relationer uden evidensbaseret grundlag. Voldsramte kvinder i Danmark er retsløse, fordi man ikke tror på deres anmeldelser. Det beror bl.a. på, at medierne stadig sætter spørgsmålstegn ved sandheden om de påståede overgreb. Overgreb, som oftest også går ud over de uskyldige børn.

Organisationen headspace, der giver frivillig rådgivning til børn og unge, har netop offentliggjort resultatet af en undersøgelse. Her viser det sig, at 28 procent af de 18-årige anbragte uden for hjemmet har haft tanker om at tage deres eget liv, mens 44 procent medgiver, at de indtil flere gange har skadet sig selv. Undersøgelsen viser ikke noget om, hvor mange det lykkedes at forlade denne usle verden. Det må da betegnes som mistrivsel, som de ansvarlige politikere, statslige såvel som kommunale, burde tage alvorligt. Når man læser de uhyggelige rapporter hver for sig, sætter man dem nødvendigvis ikke i forbindelse med hinanden. Men har man som jeg været i arbejdsmæssig kontakt med voldsramte kvinder og deres børn, kommer sandheden tydeligt frem i lyset.

Børn i voldelige hjem har beviseligt større mulighed for at komme i klemme i det sociale system, og med de muligheder socialarbejderne har at arbejde ud fra, er det skråsikkert at anbringelse kommer på banen. Med den statistik burde det for længst have fået alarmklokkerne til at lyde og fået de ansvarlige politikere til at reagere. Men nej. Der skæves stadig til den slunkne økonomi, og der bevilges alt for lidt og sættes ind med lappeløsninger alt for sent. Kom nu i gang med at etablere flere krisecentre. Fjern den voldelige mand fra hjemmet og giv ham fodlænke på. Sæt gang i familieterapien i et stærkt samarbejde med politiet. Så er der håb om en radikal ændring i den statistik Danmark ikke kan være bekendt at have hængende over hovedet.