Flere unge tager morfinpiller: Kan blive rigtig syge

Der er i øjeblikket en stigning i antallet af unge i Greve, der tager dolol-piller, som er et vanedannende og ulovligt morfinpræperat, hvis lægen ikke har udskrevet en recept på det.

- Siden sommerferien har vi fået et større antal end tidligere ind i behandling, fordi de tager dolol. De gør unge afhængige. Pillerne kan give fysiske abstinenser, og det kan man blive rigtig syg af.

Sådan lyder advarslen fra misbrugsterapeut Christina Ekmann Omega, der er Greve Kommunes forebyggende tilbud til misbrugsramte unge og deres familie og er organiseret i Udviklingscenter Greves Ungeafdeling.

Kommunen har derfor skrevet ud på sin Facebook-profil, mens også forældrene har fået en besked på Aula om, at der er ulovlige piller i omløb. Her står der, at forældrene opfordres til at holde øje med, hvordan deres børn opfører sig.

I øjeblikket er fem unge indskrevet i Omegas behandling, men omfanget kan være større, fordi det ikke er alle, der får hjælp til deres misbrug. Hos Omega får de unge hjælp til at komme af med deres afhængighed, men det kan være svært, når de først 'sidder i saksen.'

- Hvis de har et stort forbrug af morfinpiller, bliver vi nødt til at have lægen med, siger Christina Ekmann og forklarer, at de unge køber pillerne ulovligt på det sorte marked.

- Det betyder, at de også gør sig kriminelle, når de tager dolol, siger hun.

Meget pres

Mange opgaver i skolen, forældre, der skændes, eller pres på for at finde ud af, hvad man vil være. Det er nogle af de årsager, som de unge angiver til misbruget, når de kommer i behandling, forklarer Christina Ekmann.

- De er under et stort pres i en alder, hvor de er i gang med at skabe en identitet. De skal tage stilling til, hvad de vil arbejde med, når de bliver voksne, og samtidig skal de tage stilling til køn og kærester. Vi hører, at de unge tager dolol, fordi de vil have ro og fred i deres hoveder, siger hun.

Det er ikke kun morfinpillerne, flere unge benytter sig af for at komme i en tilstand, hvor de mentalt kan komme væk fra virkeligheden. Der meldes også om, at flere unge køber deodoranter, hvor de bruges gassen til at blive høje.

- Det er sværere at opspore, fordi de ellers kan være fri for stoffer, men vores gadeteam ser mange patroner ligge, og deodoranter kan købes nemt og billigt, siger misbrugsterapeuten og uddyber:

- Derfor opfordrer vi til, at forældre er opmærksomme, hvis der ligger 10 deodoranter i deres børns skraldespand.

Har forældrene mistanke om, at deres børn tager morfinpiller, lyder opfordringen, at Omega bør kontaktes.

- Så kan vi hjælpe, finde ud af, hvor stort omfanget er og starte en behandling, siger Christina Ekmann.