Østrig kan stå over for hurtigt valg efter regeringskaos

Det har skabt uro, at Østrigs vicekansler og leder af landets konservative parti valgte at trække sig onsdag.

Den østrigske regering vakler, efter at landets vicekansler, Reinhold Mitterlehner, onsdag overraskende meddelte, at han træder tilbage fra posten.

Samtidig gav han titlen som formand for landets konservative parti fra sig, og det har skabt uro på Østrigs politiske scene.

Usikkerheden kan ende med, at østrigerne skal til valg før ventet. I hvert fald mener udenrigsminister Sebastian Kurz, at det er den bedste løsning.

Han spås at blive Mitterlehners arvtager i det konservative parti, og han kan derfor blive en tung stemme i debatten.

- Jeg mener personligt, at et tidligt valg vil være den rigtige vej at gå for at skabe forandringer i Østrig, siger Kurz fredag på et pressemøde.

Han gjorde det samtidig klart, at han ikke har tænkt sig at blive vicekansler, hvis han bliver partiformand.

- Der er et tilbud på bordet til mig. Jeg kan fortsætte i regeringen, skifte nogle ansigter ud og fortsætte, som om intet var hændt. Men jeg tror, at vi ville ende samme fastlåste sted, som vi har været i længe, siger han ifølge AFP.

30-årige Sebastian Kurz er af flere blevet udpeget som en oplagt kandidat til at overtage rollen som partileder. Han har dog ikke selv meldt klart ud, om han er parat til det.

Reinhold Mitterlehner trak sig, da det ikke lykkedes ham at knuse intern splid og spekulationer om det konservative ÖVP-partis fremtidige lederskab.

Netop striden i partiet har fået Kurz til at kræve ændringer, før han vil sætte sig på posten.

Trækket fra Mitterlehner har fået spørgsmålene om regeringens mulige kollaps til at pible frem.

ÖVP sidder i koalitionsregering med socialdemokraterne (SPÖ). I spidsen står SPÖ-leder Christian Kern som kansler.

Mitterlehners opsigelse træder i kraft på mandag, 15. maj. Det ventes, at ÖVP's medlemmer vil finde frem til en ny partitop i løbet af søndag.

Efter planen skal Østrigs vælgere først til valg i efteråret 2018.