Kørelærer: 17-årige er ikke dårlige bag rattet

16 år og ni måneder. Ældre behøver man ikke være, før man begynder at tage kørekort. Det er resultatet af en tre-årig forsøgsordning med kørekort til 17-årige, der har fungeret siden årsskiftet.

Forsøget giver dog hverken anledning til dårlig nattesøvn eller voldsom neglebidning for Steen Binzer, der har haft sin køreskole i Vordingborg gennem fem år.

- Jeg mærker ikke forskel på, om eleverne er 16, 17 eller 18. Der kan lige så vel være ældre elever, som er usikre eller umodne i trafikken. Jeg sover ganske roligt om natten, siger han.

Lige fra begyndelsen har ordningen været populær blandt teenagere. Da Binzers Trafikskole oprettede et nyt 20-mandshold i januar, var over halvdelen af deltagerne på forsøgsordningen.

Yngste elev i trafikskolen i Algade hedder Anna Vinther Kaptain. Hun startede i begyndelsen af april. En måned før hun fyldte 17.

- Det er perfekt, at aldersgrænsen blev ændret, lige da jeg skulle have kørekort, siger den 17-årige, som foreløbig har haft syv teorilektioner og tre kørelektioner.

Forsøgsordningen betyder, at hun og hendes jævnaldrende kan tage kørekort tidligere end før, men det første år er det ikke tilladt at køre alene i bilen. En erfaren bilist skal sidde ved siden af, hvad der dog ikke generer den unge bilist.

- Det er smart med et prøveår, fordi jeg på den måde kan lære meget. Det er med til at gøre mig tryg, siger Anna Kaptain.

Den tre år lange forsøgsordning med kørekort til 17-årige blev indført 1. januar 2017. Ordningen er dannet efter tysk og svensk forbillede, hvor erfaringer viser, at unge, der har øvet bilkørsel med en ledsager som 17-årige, bliver mere sikre bilister, når de må køre alene som 18-årige.