Ny rapport: Forurening har spredt sig til boligområder i Grindsted

Grindstedforureningen har spredt sig til to boligområder i byen.

Det bekræfter en ny rapport fra rådgivningsvirksomheden Cowi, skriver Dagbladet Information.

Spredningen er sket, til trods for at rapporter i årtier har advaret om, at forureningen fra Grindstedværket i den sydvestjyske by kunne løbe ind under huse og private haver i boligområdet Sydbyen.

Samtidig har Billund Kommune siden 2006 vidst, at forureningen fra Grindstedværket potentielt kunne have kurs mod bydelen Morsbøl Søpark. Alligevel har kommunen fortsat byggeriet.

Nu viser det sig, at forureningen findes i både Sydbyen og Morsbøl Søpark, fremgår det ifølge avisen af Cowi-rapporten.

Først i maj 2022 forbød Billund Kommune havevanding fra de mere end 100 private vandboringer, der findes i området.

Ifølge professor i toksikologi ved Københavns Universitet Lisbeth E. Knudsen kan det i værste fald betyde, at mange borgere har vandet deres haver med forurenet vand. Det har professoren tidligere vurderet, skriver Information.

- Det afhænger selvfølgelig af, hvad de bruger vandet til. Men hvis de for eksempel dyrker grøntsager, er det ikke godt, har Knudsen udtalt til avisen.

Den grimme forureningssag har efterhånden hængt over byen Grindsted i mange årtier, og det ser ikke ud til at slutte foreløbigt.

Et enigt regionsråd besluttede i juni 2022, at man vil undersøge sundhed og sygdom blandt byens borgere på ny.

Forureningen af tusindvis af kubikmeter jord blev for omkring 100 år siden startet af Grindstedværket, der dengang producerede kemikalier.

Grindstedværket blev grundlagt i 1924. Først producerede selskabet organiske kemikalier, men senere også lægemidler og vitaminpiller.

Helt frem til 1960 fortsatte værket med at udlede giftigt spildevand, og det har efterladt tusindvis af kubikmeter jord forurenet.

Trods rapportens informationer mener Billund Kommune ikke, at det var en fejl først at indføre vandingsforbud i området i maj 2022. Det oplyser kommunen til Information.

/ritzau/