Tre mænd får ubetinget fængsel for grov vold

Grov vold fandt sted på en adresse i Greve Kommune i foråret 2020. Foto: Thomas Kellermann

Alle er enige så langt, at der var et færdselsuheld tidligere på aftenen.

Men derfra er der stor forskel på beskrivelserne af, hvad der efterfølgende skete på en adresse i Greve Kommune i foråret 2020, viser en nylig domsafsigelse ved retten i Roskilde.

Tiltalen lød på, at henholdsvis en 59-årig, 60-årig og 30-årig mand efter forudgående aftale eller fælles forståelse havde overfaldet en mand, der var blevet tildelt adskillelige slag og spark i hovedet og på kroppen og slag med haveredskaber. Manden pådrog sig behandlingskrævende skader, herunder en flænge på fem centimeter i skalpen.

Efter uheldet

Den 59-åriges har længe kendt den 30-årige og den 60-årige, der er den 30-åriges far. Den 59-åriges søn og den forurettede havde været i et færdselsuheld, og i de tiltaltes forklaringer kan man blandt andet læse, at ”modparten var stukket af”. Helt sådan lyder forurettedes beskrivelse ikke.

Han forklarede i retten, at der tidligere den pågældende dag havde været et færdselsuheld, hvor han blev påkørt bagfra af en crosser uden plader. Han talte med personen, der kørte crosseren, som derefter stak af uden at ville oplyse sit navn.

I de tiltaltes forklaringer står der blandt andet også, at de ville ud til den forurettede for at blive klogere på hændelsesforløbet, og at forurettede her ”startede balladen, fordi han truede med to skruetrækkere”. Den forurettede nævnte også ordet skruetrækker i sin forklaring, dog på en lidt anden måde.

Ifølge forurettede sad han hjemme på adressen i Greve Kommune med sin daværende kone og deres to børn, hvor de lige var blevet færdige med at spise. Så dukker tre fyre op og spørger, om det var forurettede, der havde været involveret i førnævnte færdselsuheld. Derfor hev han en skruetrækker op ad lommen og sagde, at de tre mænd ikke skulle nærme sig, og at konen skulle søge væk med de to børn.

”Pludselig kunne han mærke noget, der ramte ham i hovedet bagfra, og han blev varm ned ad ryggen. Da han vendte sig om, stod personen, der løb efter ham, med et skuffejern, som vidnet (forurettede, red.) havde haft stående i sin have. Han blev slået en gang til oven i hovedet, så skuffejernet knækkede. Så blev han blød i knæene og faldt om, og så blev han slået og sparket flere gange af alle tre mænd. Der var en, der trampede ham i hovedet”, kan man blandt andet læse i forurettedes forklaring.

Episoden sluttede, efter flere naboer var kommet, og videre i domsafsigelsen lyder det, at forurettede efterfølgende har været ”meget vred og ked af det”, da det har været med til at koste ham ægteskabet på grund af hans reaktioner.

Dna

Noget af rettens begrundelse i afgørelsen lyder, at der er fundet dna, der med højst mulig bevismæssig vægt ”hidrører” de tiltalte, som blev fundet på haveredskaber anvendt i forbindelse med volden.

De tre tiltalte udøvede efter ”forudgående aftale eller fælles forståelse” volden, hvorfor de alle strafferetligt er ansvarlige for den samlede udøvede vold. Også selvom at det kun var den 60- og 30-åriges dna, der blev fundet på haveredskaberne, og at den 59-årige også ”bare” opholdt sig på adressen.

De tiltalte blev idømt fire måneders ubetinget fængsel og skal betale godt 12.000 kroner i erstatning til den forurettede for ødelagte briller, headset, telefon og skjorte.