Regningen for Stormfloden kan løbe op i 150 millioner kroner

Anmeldelserne tikker stadig ind i højt tempo, efter Stormfloden hærgede de sydlige og østlige kyster i Danmark 4. og 5. januar.

Det uafhængige råd Stormrådet, der behandler sager om erstatning efter blandt andet stormskader, har indtil mandag optalt 161 anmeldelser, der vedrører Stormfloden. Det skriver DAGBLADET, Nordvestnyt og Sjællandske.

- Det ikke overvælende. Som vi også har sagt tidligere, har man været godt forberedt, både med hensyn til Stormfloden og stormen Urd, siger sekretariatschef i Stormrådet, Mogens Hansen.

Han forventer, at det endelige antal anmeldelser vil ende på omkring 500, og at den samlede regning løber op i mellem 100- og 150 millioner kroner. Den samlede opgørelse forventer han dog først er færdig midt i foråret.

Bjarne Nigaard, sekretariatschef i foreningen Danske Beredskaber, roser de frivillige og professionelle kræfter, der arbejdede og hjalp til under Stormfloden.

Udgifterne for de berørte beredskaber løber ifølge Bjarne Nigaard op i omkring 10 millioner kr, da alt disponibelt mandskab og materiel var sat ind mod vandet. Denne del af regningen skal lægges oveni de 100- til 150 millioner kr., som skadessagerne kan komme til at koste, og den kan blive større, da oprydningen endnu ikke er færdig.

Han er enig med Mogens Hansen i, at god forberedelse var af stor betydning, men mener samtidig også, at sjællænderne efter omstændighederne var meget heldige med vejret.

- Gode prognoser gav mulighed for en forebyggende indsats, som har betydet noget rigtig mange steder. Det er der ingen tvivl om, siger han og fortsætter:

- Vejret artede sig, og der var ikke så mange af de store vindpust. Det var altså relativt stille, og derfor kunne man arbejde efter prognosen, siger han.

En af de heldige var Ejnar Andersen, der bor på Strandvejen ved Faxe Ladeplads. Med kort afstand til bølgerne i Faxe Bugt var han og andre i området i stor fare for at blive oversvømmet, skulle vejret pludselig gøre noget uforudsigeligt.

- Det var utrolig utrygt at være beboer på Strandvejen, siger han og fortsætter:

- Vandet stod højt og kom op i haven bagved, men heldigvis slap jeg for deciderede ødelæggelser.

Han og de andre på Strandvejen har længe håbet og ventet på, at kommunen ville kystsikre Strandvejen, men da Stormfloden ramte var det alligevel kun held, der stod mellem kvarteret og bølgerne.

- Hvis vinden var gået over i Øst, så vi havde fået decideret stormflod hos os, ville katastrofen have været katastrofal. Så ville vej, hus og det hele nok være væk. Det var et rent tilfælde, at vinden ikke skiftede.

Stormfloden var en konsekvens af stormen Urd, der ramte Danmark 2. juledag. De sjællandske beredskaber håber, de får tid til at puste ud i lidt længere tid denne gang, inden en ny hændelse rammer.

- Men det seneste jeg har hørt er, at de forventer en ny storm allrede onsdag, siger Bjarne Nigaard.