Politi og SSP advarer: Lattergas blandt unge er dødsensfarligt

Emma Thorkildsen

Når unge i Roskilde fester eller bare mødes, er det desværre ikke sjældent, at de blander hyggen med rusmidler.

Oftere og oftere er rusmidlet indholdet i de små, grå patroner, som egentlig skulle bruges til flødeskumssifoner. En tur på 50 meter i Hersegade mandag formiddag afslører alene tre af patronerne - og de er næppe brugt til at lave flødeskum.

Politiet har ikke nogen klar idé om, hvor mange der tager stoffet. Politiet og andre misbrugseksperter har forsket i udbredelsen af lattergassen i et stykke tid, men man ved stadigvæk ikke særlig meget om det.

- De unge i alderen 15 til 18 år er meget eksperimenterende, så det er mest dem, vi ser bruge gassen, fortæller Kim Lech, politikommissær for specialpatruljen i Midt- og Vestsjællands Politi.

Kan dø af iltmangel

Lattergassen er helt ufarlig, når man anvender den hos blandt andre tandlægen eller på hospitalet, hvor den samme gas bliver brugt. Men i de små patroner er den ikke harmløs. Når gassen anvendes hos tandlægen eller på hospitalet, blandes den nemlig op med ilt. Det er den ikke i de små patroner.

- Derimod, hvis du sniffer gassen, fx via disse lattergaspatroner, er der stor sandsynlighed for, at du ikke får noget ilt med ind. Det gør, at lungerne bliver fyldt med gas og ikke luft, og det kan medføre iltmangel, forklarer Kim Lech.

Ifølge Sundhedsstyrelsen sker indtaget ofte i form af blandingsbrug. Med andre stoffer eller alkohol er gassen farlig, da de påvirker hjernen og dens evne til at reagere på iltmangel.

- Man kan i værste tilfælde dø. Men det tænker de unge desværre ikke over, når de lige vil »hygge« sig med lidt lattergas. Vi har desværre også eksempler her i Danmark på unge, der er blevet kvalt af det og døde, siger Kim Lech.

Hvis man i en længere periode har indtaget store mængder af gassen, kan man risikere at mangle B12-vitamin, som i længden kan give blodmangel, neurologiske skader eller nerveskader, da fedtlaget omkring nervecellerne bliver ødelagt.

SSP: Nødt til at forstå alvoren

Ole Hansen, SSP-konsulent i Roskilde Kommunen er på linje med Kim Lech.

- Vi bliver nødt til at få de unge til at forstå alvoren i det her stof. Det første vi så til det her lokalt var på en Roskilde Festival, derfra er det eksploderet. Der skal virkelig snakkes med både de unge og deres forældre for at komme det her til livs, siger Ole Hansen.

Politiet vurderer, at de på den omtalte festival fandt omkring 50.000 patroner på festivalen.

Informationen til de unge skal falde, inden de kan finde på at begynde på at tage gassen.

- Stoffer generelt er et problem, da der er let adgang til det, og det tror jeg ikke bare, vi kan komme af med. Men man kan jo starte med at tage en god snak med sit barn, før de overhovedet begynder at få de tanker. Jo før, jo bedre. da man måske vil kunne forebygge bare noget af det, siger Kim Lech.

Svært at stoppe

Patronerne er ikke ulovlige, da de er beregnet til at lave flødeskum af. Politiet kan kun gribe ind, hvis de har en konkret mistanke mod nogen, der sælger eller bruger dem som et rusmiddel. At der ikke er nogen restriktioner på lattergaspatronerne, bekymrer politiet.

- Vi må kun konfiskere patronerne, hvis vi har en direkte mistanke om, at nogen bruger det som rusmiddel, eller hvis vi opdager, at det er til salg på steder, som ikke virker normalt. Fx har vi oplevet, at kiosker sælge dem. Det virker ikke som et normalt salgssted for patronerne, og det er sådanne steder, vi kan gribe hårdt ind, siger Kim Lech.

Patronerne koster stort set ingenting. En hurtig søgning på nettet gør, at redaktionen finder frem til en side, hvor 10 styk koster 19 kroner.

Artiklen er skrevet af DAGBLADET Roskildes erhvervspraktikant, Emma Thorkildsen. Emma bor i Skibby, men går til daglig på Roskilde Private Realskole i Roskilde. I uge 43 har hun været en del af avisens ungdomsredaktion.