Lokale forfattere bag bog om migræne

Mange får migræne af fødevarer uden at vide det. Det siger forfatterne Helle Torpegaard og Kirsten Husum, som netop har udgivet 'Migrænekuren' - en bog om fødevaremigræne

Frederikssund Vidste du, at røget fisk og nødder kan give migræne? Og at der er en hel række andre sunde madvarer, der trigger migræne?

Det kan man blive klogere på i en ny bog, der hedder Migrænekuren, hvor der er hjælp at hente for fødevaremigrænikere.

Det er Kirsten Husum og Helle Torpegaard, der begge bor i Frederikssund, som har udgivet bogen "Migrænekuren" på det nye, lokale forlag Killes Forlag.

I Danmark lider omkring en halv million mennesker af migræne. En del af dem får migræne af fødevarer, men for de fleste er det umuligt at finde ud af, hvilke fødevarer de kan tåle og ikke tåle.

Flere danskere lider af migræne end af astma, epilepsi og diabetes tilsammen. Faktisk lider omkring 770.000 mennesker af migræne eller hyppig hovedpine. Det viser Den Nationale Sundhedsprofil 2017, som er en undersøgelse, hvor flere end 180.000 danskere svarede på spørgsmål om deres sundhed, sygdom og trivsel, står der i en pressemeddelelse fra de to forfattere.

Det svarer til 16,3 procent af alle danskere, som ofte har ondt i hovedet. Hvor mange af dem, der lider af migræne, vides ikke, men foreningen Migræne Danmark anslår, at det er cirka 500.000, står der videre i pressemeddelelsen.

En ud af ti migrænepatienter har kronisk migræne, hvilket betyder, at de har mindst 15 dage om måneden med migræne.

Forskerne ved ikke, hvor mange, der får migræne på grund af fødevarer. Men Kirsten Husum og Helle Torpegaard mener, at det er en hel del af de hårdest ramte migrænikere.

"Fødevaremigrænikere trigges dagligt af den mad, de spiser, så derfor kan de nå op på mange månedlige anfald. Mange får stor hjælp af medicin, men hos nogle hjælper det ikke rigtigt, og sygdommen kan være så invaliderende, at man er ude af stand til at passe sit job," fortæller Helle Torpegaard. Hun har været redaktør på sundhedsvidenskabelige tidsskrifter i mange år og har selv været hårdt ramt migræniker i over 25 år. Men ved at lægge sin kost om, er hun gået fra 30 månedlige anfald til 0.

Den anden forfatter til den nye bog er kommunikationsekspert Kirsten Husum.

"Vi har skrevet bogen, fordi vi tror, at fødevarer er årsag til mange tusinde migræneanfald hver dag i Danmark. Men for de fleste er det en stort set umulig opgave at finde ud af hvilke fødevarer, de kan tåle, og hvilke de ikke kan tåle," siger Kirsten Husum.

Ofte er det nemlig bestemte stoffer i fødevarerne, som er skyld i anfaldene, og det er umuligt at gennemskue hvilke fødevarer, der indeholder disse stoffer. For eksempel kan umiddelbart sunde fødevarer som nødder, oliven og bananer være skyld i, at man kommer ned at ligge med migræne, mens et friskt æble eller pære ikke kan. En anden migrænetrigger kan være et røget stykke laks, mens et friskt stykke laks kan være helt fint.

"Der findes ikke en fast liste over fødevarer, som alle migrænikere kan tåle, for det er individuelt. Men vi har fundet frem til en liste med de fødevarer, som man mest sandsynligt kan tåle. Og den er i bogen, " fortæller Helle Torpegaard.

En rejse til Kina og nogle oliven blev de to ledetråde, der skulle til, for at hun gennem møjsommeligt detektivarbejde fandt frem til, hvad der var årsag til hendes migræne.

"For nogle år siden var jeg og familien i Kina i tre uger, og der oplevede jeg, at jeg måske kun havde haft migræne to gange. Helt usædvanligt. Vi havde været langt væk fra de store vestligt inspirerede hoteller og ude i provinsen, hvor vi havde spist meget lokalt og helt anderledes, end jeg plejer. I tre uger havde vi for eksempel ikke set skyggen af brød," fortæller hun.

Hun har siden fået et indgående kendskab til fødevaremigræne og fødevaretriggere, og sammen med Kirsten Husum besluttede hun at skrive Migrænekuren, så andre migrænikere også kan blive opmærksomme på, at de muligvis får migræne på grund af den mad, de spiser.

Bogen er gjort så konkret som mulig - med en 30 dages kur, som kan hjælpe læserne med at finde ud af, om de er fødevaremigrænikere eller ej.