Racerløb som familieprojekt

Man siger nogle gange lidt klichéfyldt, at nogle mennesker er født med benzin i blodet. Selv om det er hørt før, er det den bedste måde at beskrive 15-årige Lucas Sommerlund fra Tune. Hans far fandt som voksen interessen for at køre gokart, mens Lucas' grandfætre kørte motocross.

Derfor var det også naturligt, at interessen for hurtige køretøjer ramte Lucas, og ganske rigtigt: Som syvårig begyndte han til gokart, og hurtigt viste det sig, at han havde talent for at køre stærkt.

- Det giver et adrenalinkick at holde på gridden (området lige før startstregen, red). Blodet løber hurtigt i kroppen. Det er en fed følelse, siger Lucas Sommerlund, der snart fylder 16 år.

Han taler i lange sætninger, når han fortæller om motorsporten, som han er faldet for. Interessen fylder også meget for den unge mand, der er begyndt at styrke- og løbetræne for at være i god form. Det kræves det nemlig, når man som ham kører ræs i en Peugeot 207, som bliver mellem 60 og 70 grader varm under et løb. Fra denne sæson har han skiftet gokarten ud med en rigtig bil, og én gang om måneden kører han løb på Padborg Park og Jyllandsringen i den såkaldte 1600 challenge serie, hvor han er yngste kører og ligger nummer to blandt 'rookies' - altså blandt 'nybegynderne,' der ikke lever af det.

Et familieprojekt

- Vi kører for at vinde, men vores budget er ikke så tårnhøjt som mange andres. Det sætter store krav til chaufføren og mekanikeren, siger Lucas' far, Mikkel, der også understreger, at det er vigtigt, at Lucas passer sin skole, hvor han går i niende klasse på Tune Skole.

Under interviewet siger han mange gange 'vi' om Lucas' racerløb. Far Mikkel er nemlig altid med som mekaniker. Det er ham, der på løbsdage står tidligt op for at gøre bilen klar til Lucas, så han bare skal koncentrere sig om at køre fra konkurrenterne. Det er også Mikkel, der er sidste mand hjemme fra løb i Jylland, fordi han efter løbene pakker sammen og transporterer Peugeoten, som ikke må køre på vejene, hjem i familiens lastbil. Inden det sker, er Lucas kørt hjem af sin mor, der er med til løbene og blandt andet står for at lave maden og tøjvaskningen, mens Lucas' søster styrer de sociale medier.

- Ræs er blevet et fællesprojekt for os, siger Mikkel Sommerlund.

Han fortæller, at Lucas bliver arrig, når tingene ikke kører.

- Vi vinder og taber sammen, siger Lucas, mens hans far supplerer:

- Nogle gange kan vi godt sidde et par timer uden at tale sammen efter et løb, hvis det ikke er gået, som vi havde håbet, men det bliver altid godt igen.

Mikkel var også med, hver gang Lucas for et par år siden kørte flere løb i Italien for at være med i verdens bedste gokartserie. Mens mange af de andre kørere og deres familier tog hen til deres hotel, lagde familien sig til rette i deres lastbil for at sove. En af gangene købte familien sig ind på et team i et løb, der varede hele weekenden. Prisen var 60.000 kroner, men alligevel oplevede Lucas og Mikkel, at teamet ikke rigtigt lyttede efter, hvad familien havde af ønsker. Derfor var det foreløbigt sidste gang, at Lucas har kørt på et stort, etableret team.

Tidligere har Lucas også kørt ræs i Spanien og Tyskland med fine resultater til følge.

Blandt de bedste

I stedet er det far og svoger, som skruer på motordelene, så bilen kører så hurtigt som muligt, og talentet er der.

Tidligere har Lucas nemlig været danmarksmester i sin aldersgruppe flere gange, da han kørte i gokart. Op til denne sæson, hvor han skulle køre i en rigtig bil trods sine blot 15 år, fik han et par testløb, og så var det ellers bare ind i bilen og så af sted.

- Det er fedt og en helt anden følelse end at køre gokart. Der er mange ting, som man skal forholde sig til, siger Lucas og nævner blandt andet sidespejlene og læringen om bilens greb som nogle af udfordringerne.

Når bilen mangler greb, skal affjedringen være hårdere, har han lært. Til gengæld var gearskiftet ikke noget, som han skulle lære. Det sad der fra første gang, han fik stukket bilnøglerne i hånden.

- I første test tænkte jeg, at jeg skulle passe på, men nu er jeg blevet mere modig, siger Lucas.

Han drømmer om at blive professionel.

- Mit übermål er at blive opdaget af et fabriksteam og køre Le Mans. Jeg vil også gerne leve af det, men der er langt til det. Drømmen lever dog, siger Lucas.