Da stevnsboerne sagde nej

Da marchen satte i gang lidt uden for Rødvig, var der 400 deltagere med i optoget. Godt to døgn senere nåede de frem til Christiansborg Slotsplads. Da havde de sidste af de 75.000 deltagere endnu ikke forladt Søndermarken på Frederiksberg.

Et erindringsglimt fra de sene augustdage i 1978, da stevnsboerne kom på forsiden af landets aviser for deres modstand mod opførelsen af et atomkraftværk nær Højstrup på Sydstevns. Samme weekend gik en anden march til Aarhus fra Gyllingnæs ved Horsens Fjord, hvor der ligeledes var planer om at opføre et atomkraftværk. De to marcher blev én af de store politiske manifestationer i halvfjerdserne.

Fredag i denne uge er det præcis 40 år siden, at atomkraftmodstandere fra hele landet strømmede til Sydstevns Forsamlingshus i Gevnø. Der var indsat særtog fra København til Rødvig, og sammen med lokale aktive blev der holdt en fest med musik og dans. Udenfor stod deltagernes rygsække og tasker linet op på rad og række, og der blev holdt vagt, så ingen uvedkommende formastede sig til at fjerne noget.

Festtalen blev holdt af en ung lærer: Peer Nørgaard, der kaldte planerne om et atomkraftværk på Sydstevns for »lamslående«:

- Skal vi udsættes for strålingsfare, miljøødelæggelse og stadig frygt for, at ulykken sker - bare for at skaffe en mængde energi, der kan skaffes bedre eller helt undværes? Hvorfor skal Stevns ofres, bare fordi her er tyndt befolket, sagde han.

Næste morgen - fredag 25. august 1978 - var vejret blæsende og regnfuldt, da 400 mennesker begav sig af sted fra Højstrup Hovedgård. Her havde forpagter Henning Bencard gæstfrit åbnet dørene for marchdeltagerne. Han sad i Kommunalbestyrelsen for Fremskridtspartiet og var absolut ikke lun på tanken om at få et atomkraftværk som nærmeste nabo.

Net-artiklen her er en forkortet version af en artikel, der bringes i DAGBLADET Køge onsdag 22. august

Du kan købe adgang til at læse hele artiklen - og resten af dagens avis - på linket her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy?utm_source=FAXE&utm_medium=SN&utm_campaign=avislink