Lokal borger vil styrke de dansk-russiske relationer

Der tales meget om Rusland og Putin, men der tales ikke så meget om den almindelige sameksistens - russere og danskere imellem.

Netop det forhold arbejder en lokal borger med russiske aner for, nemlig Irina Bjørnø fra Sengeløse. Det gør hun ud fra pointen om, at man ikke skal isolere sig fra det, man er uenig i.

Hun har for nylig været i Rusland i forbindelse med, at hun har påtaget sig at etablere en permanent udstilling om »Det historiske Danmark igennem de sidste 150 år«. Udstillingen bliver placeret i uddannelsescenteret »Ethnomir« (»Etnisk Verden«) udenfor Moskva. Stedet har cirka1 million besøgende årligt. Her kan skolebørn lære om det danske demokrati, dansk kultur og opleve »dansk hygge«.

I forbindelse med Irina Bjarnøs seneste besøg har hun doneret flere historiske genstande fra sin afdøde mands danske familie til »Ethnomir«.

Netop den mellemmenneskelige relation ligger Irina Bjarnø meget på sinde. For eksempel fik hun i foråret 2018 et æresbevis fra Rusland for hendes humanitære arbejde, og i marts var hun inviteret på DTU, hvor diplomet »For udførelse af tværkulturelle projekter mellem Danmark og Rusland« blev overrakt af den russiske ambassadør.

I 2017 organiserede hun den første dansk-russisk konference om økologi og recirkulation. Konferencen fandt sted i november 2017, hvor Miljø og Energicentret i Høje-Taastrup var medarrangør. Projektet forventes at fortsætte.

I forbindelse med dette projekt har fonden »Ethnomir« inviteret Irina Bjarnø til at holde foredrag på den internationale konference »Økologi og fremtid«, som vil finde sted på centeret i september 2018.