Erfaren købmand fylder rundt

Henrik Gundelach fylder 70 år i dag, den 13. april.

Postdoc, fhv. administrerende direktør, ph.d. Henrik Gundelach, Gentofte, fylder 70 år i dag, den 13. april.

Få ved mere om og har flere erfaringer fra dagligvarehandel end fhv. administrerende direktør Henrik Gundelach. Han er fortsat dybt engageret i branchen, nu set udefra som underviser og forsker på CBS i international handel, strategi og forretningsudvikling og indtil årsskiftet sagkyndig dommer i Sø- og Handelsretten.

I 1971 begyndte Henrik Gundelach karrieren som lærling i det nu hedengangne Irma, hvorefter han via blandt andet Fakta i 1982 kom til Netto og dermed Dansk Supermarked, nu Salling Group. Samtidig supplerede han butiksuddannelsen med to HD’er og en MBA fra Insead i Frankrig og tilføjede dermed en teoretisk tilgang til dagligvarehandel, som han senere skulle komme tilbage til. I 1989 flyttede han og familien til England, hvor Netto blev bygget op helt fra bunden.

Tilbage i Danmark tog Gundelach fra 2003 fem år på leverandørsiden som adm. direktør i bl.a. kosttilskudsvirksomheden Dansk Droge, hvorefter købmændenes verden i 2008 kaldte på en redningsmand til Dagrofa. Efter fem år fik han virksomheden i sikker havn med den norske dagligvaregigant, Norgesgruppen, KFI Erhvervsdrivende Fond og købmændene som aktionærer i det grossistselskab, som bl.a. står bag Meny, Spar og Min Købmand.

Med denne løsning havde Henrik Gundelach leveret, hvad mange på forhånd havde tvivlet på: At købmændene i Danmark for alvor kunne få et internationalt rygstød. Det lykkedes for Gundelach, hvorefter han med inspiration fra besøg hos SPAR i Sydafrika søgte nye udfordringer i form af udviklingsprojekter i Afrika (produktion og distribution af sunde fødevarer) og undervisning og forskning på CBS.

Hans forskning drejer sig især om internationale virksomheders muligheder for at bidrage til reduktion af fattigdom i udviklingslandene. I 2021 forsvarede Gundelach sin ph.d.- afhandling om faktorer, som er afgørende for udenlandske virksomheders langsigtede tilstedeværelse i blandt andet Østafrika.

Henrik Gundelach blev i 2022 tildelt Ridderkorset for sin indsats i dansk erhvervsliv. Han er på 38. år gift med Marianne Gundelach. Efter mange år i udlandet har de i en årrække boet i Gentofte og har sammen tre børn.

Udlængslen og interessen for internationale forhold er også smittet af på børnene. Parrets datter er lokalt gift og bosiddende i Tanzania, og en søn bor i England med sin sydkoreanske hustru. Mere internationalt kan det næsten ikke blive.