"Tak" er kun et fattigt ord

Kære Randi, tak for din tak, og for at imødekomme debatten, som du selv nævner.

Men lad os så debattere, og ikke bruge stråmænd og lægge ord i munden på hinanden.

Læs også: 

Ikke ét sted har vi (afsendere af fælles skrivelse) talt nedsættende om rengøringsjob. Hvad vi derimod har påtalt, er at det er dårlig udnyttelse af menneskelige kompetencer, hvis man kalder det en succes for integration i vores kommune og samfund, når en højtuddannet flygtning sættes til at gøre rent om natten - alene. Det er altså ikke jobbet der er problemet. Men hvem man sætter til det, og med hvilket formål.

Dernæst omskriver du vores eksempel, som om frivillige kun har fundet én juvel i bunken. Lad mig præcisere, at frivillige og ildsjæle i kommunen de sidste tre år har fundet adskillige jobs, og hjulpet med at etablere rigtig mange praktikforløb for flygtninge. Også i samarbejde med din egen forvaltning. Vi er sådan set også alle sammen godt klar over hvordan udbud og efterspørgsel på det danske arbejdsmarkedet fungerer, men tak for opdateringen.

Vores kritik går udelukkende på at kommunen burde have større ambitioner end blot at hjælpe med "beskæftigelse" uden hensyntagen til individuelle kompetencer. Der er ingen, der forventer eller kræver succes hver gang - men hvis ikke der er fokus på det og ambitioner om at matche evner med muligheder, risikerer vi kun fiasko. Eksemplet med en juristuddannet, der kan få job i FN med frivilliges indsats, som kommunen mente burde vaske trapper, er netop det - et eksempel!

Og sidst, hvis det virkelig er så få flygtninge der har højere uddannelse, som du angiver, så tillad mig at bruge det som argument for præcis det, vi beder om. At man forsøger at udnytte de ressourcer de besidder. Det kan jo ikke være en umulig opgave, hvis der ikke er mange af disse, som du åbenbart mener?

Alt andet lige, er det ikke kun en menneskelige gevinst, men også en økonomisk gevinst, hvis en højtuddannet får job og løn svarende til sit niveau, i stedet for ufaglært natarbejde.

Integration er som udgangspunkt en opgave for to parter - lad os sammen, frivillige og forvaltning gøre vores bedste for at imødekomme de nye borgere i vores kommune, så det kan blive til fælles gavn - både for flygtninge og for vores samfund.