Billeder og video: Jesper Jørgensen brugte 14 år på kæmpeværk om Gjorslev Slot

14 år har bogen været undervejs. Men nu er den her. Jesper Jørgensens 480 sider store værk om Gjorslev Slot og dets ejere gennem 600 år bliver præsenteret officielt ved en reception på slottet i dag søndag foran cirka 100 inviterede gæster.

Jesper Jørgensen er egentlig hverken forfatter eller historiker. Han er musiker med en fin karriere inden for den klassiske musik - dels med dirigentstokken og dels som bratschist og oboist i ensembler og symfoniorkestre i ind- og udland.

Desuden er han producer inden for klassisk musik, hvor han siden 1979 har indspillet cirka 350 lp'er og cd'er - både for sine egne pladeselskaber Canzone og siden 1991 Helikon samt store selskaber som Philips, EMI og Naxos.

14 år er gået, og nu er bogen endelig klar til at vise frem for omverdenen.

- Det greb om sig efterhånden som jeg borede mig ned i stoffet, og jeg kan ikke løbe fra, at bogen efterhånden har fyldt et stor del af mit liv, siger den 71-årige forfatter og redaktør.

Det blev altså ikke bare ved genoptrykningen af den gamle bog. Jesper Jørgensen har også fået flere andre betydende personer til at bidrage med kapitler til bogen. Det er blandt andre Nationalmuseets museumsinspektør Johannes Hertz, der stod bag en bygningsarkæologisk undersøgelse på slottet tilbage i årene 1988-92.

Desuden er det arkitekten Søren Lundqvist, der bidrager med kapitlet om vedligeholdelse af en af godsets kridtstensbroer samt landinspektør Thorkild Høy, der skriver om Gjorslev Møllesø og fiskeeksperten Henrik Carl, som har et lille kapitel om fiskene på Gjorslev.

Sidst men ikke mindst så har journalist Lone Kühlmann bidraget med et muntert afsluttende kapitel, der går under navnet »Upstairs and Downstairs« om sin tid som husholdningselev på stedet, inden hun i 1963 tog til New York som au pair.

Jesper Jørgensen står så selv som forfatter på alt ind imellem - det vil sige langt hovedparten - fra side 157-452, hvor det er historiske portrætter af Gjorslevs ejere gennem 600 år.

Nu har han endelig fået sat det sidste punktum i det digre værk om Gjorslev, hvor han også skal sætte ord på sin bedste ven igennem alle disse år - og hans forældre, som han også kendte godt. De er jo alle en del af historien om slottet.

- Det har nok været det sværeste. For hvordan gør man lige det. Det skal jo være ægte og ærligt, og det mener jeg selv, at det er blevet. Men det må læserne selv bedømme.

Og det kan de så fra og med i dag, hvor bogen er i handlen og kan bestilles via hjemmesiden www.slotsforlaget.dk til en pris á 395 kroner.

Net-artiklen her er en forkortet version af en artikel, der bringes i Sjællandske Mediers Weekend-magasin, der følger med alle Sjællandske Medier udgivelser på hele Sjælland lørdag 5. april

Du kan købe adgang til at læse hele artiklen i Weekend-magasinet på linket her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy?utm_source=FAXE&utm_medium=SN&utm_campaign=avislink