DF's udlændingestrammer er sat på bænken

I en årrække var han DF's stemme i udlændingedebatten. Men et skidt valg for DF betød, at Martin Henriksen, der 25. januar fylder 40 år, ikke blev genvalgt.

- Hvad bliver overskriften til artiklen? Fyrre, fed og færdig måske.

Sådan lyder det - med et grin - fra Dansk Folkepartis Martin Henriksen, der 25. januar fylder 40 år, og som denne fødselsdagsomtale handler om.

Han er ikke så meget i medierne som tidligere. Det er konsekvensen af folketingsvalget 5. juni sidste år.

Hele 21 af 37 mandater mistede DF i forbindelse med valget. Mens de fleste af de 21 DF'ere var anonyme og for den brede befolkning måske lidt ukendte, så var der også nogle profiler, som blev sendt ud af Christiansborg.

Blandt dem altså Henriksen. Han var ellers DF's stemme på udlændingeområdet i en årrække. Altså ordfører på partiets mest profilerede område.

- Målingerne var ikke gode op til valget, så det kom ikke som et chok, at jeg røg ud.

- Jeg var forberedt, selv om jeg kæmpede for et genvalg til det sidste, siger Martin Henriksen.

Han sad i Folketinget fra 2005 og 14 år frem. Om han stiller op i forbindelse med næste valg, har han ikke afklaret endnu.

Hvis det ikke skal være politik fremover, har Henriksen gjort sig tanker om, hvad han så skal. Men det holder DF'eren for sig selv.

Martin Henriksens med- og til tider modspil med den daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) var velkendt.

Som nærmest fast ritual ville Henriksen rose en stramning i udlændingepolitikken, men straks opfordre Støjberg til at stramme yderligere.

På udlændingeområdet er han især stolt over at have været med til at indføre grænsekontrol, burkaforbud og at få nedbragt asyltallet.

Han nåede stort set ikke at være arbejdsløs efter valget.

Kort efter valgfiaskoen meldte DF ud, at Martin Henriksens nye rolle blev at stå i spidsen for en gruppe, der skulle idéudvikle på DF's kerneområder. Det vil sige familiepolitik, skolepolitik og naturligvis udlændingepolitik.

Det job blev afsluttet i slutningen af 2019, så nu er der blevet mere stille om Henriksen.

- Jeg gik fra en arbejdsuge på 70-80 timer til væsentligt mindre, siger han.

Nu bruges tiden for det meste med konen og parrets tre børn, og desuden er Martin Henriksen i gang med at fordybe sig i kristendommen, som han selv formulerer det.

Lidt politik er der stadig plads til. Martin Henriksen sidder i DF's hovedbestyrelse. Og han sidder også i Sydslesvigudvalget, der er et bindeled mellem det danske mindretal i Sydslesvig og Folketinget.