To buslinjer skal køre fossilfrit

I dag anvender alle busser i den kollektive trafik i Holbæk Kommune diesel som brændstof. Det bliver der formentlig lavet om på for to mindre ruters vedkommende, men først om lidt mere end to år på grund af den tid, der går i forbindelse med processen ved et nyt udbud, skriver dagbladet Nordvestnyt fredag.

Det drejer sig om linje 512 mellem Svinninge og Jyderup og linje 583, som kører mellem Svinninge, Gislinge, Kundby og Hjembæk. De kører kun på skoledage.

Når det er netop de to linjer, der efter al sandsynlighed bliver de første fossilfri buslinjer i kommunen, skyldes det, at trafikselskabet Movia er på vej til at sende en række linjer i den almindelige rutekørsel i Vest- og Sydsjælland samt Storkøbenhavn i udbud. I Holbæk Kommune er det kun de to linjer, der skal i udbud i denne omgang

Holbæk Kommunes klima- og miljøudvalg besluttede tirsdag at følge en anbefaling fra Movia om, at buslinjerne udbydes på fossilfri drivmidler. I stedet for den normale kontraktlængde på 12 år udbydes der med en længde på syv år. Med en kortere længde undgår kommunen at binde sig i en længere periode til en teknologi, som om få år kan være overhalet af en bedre.

Omlægning til fossilfri kollektiv transport passer godt med kommunalbestyrelsens ønske om at blive en grøn og bæredygtig kommune. Grøn transport er nævnt som et af indsatsområderne, og derfor stiler kommunen efter at udfase fossile brændstoffer både i den kollektive transport og i kommunens brug af personbiler.

Når der køres fossilfrit, vil der ikke være nogen udledning af CO2. Kravet ved udbuddet vil formentlig blive løst ved brug af biogas eller syntetisk biodiesel.

Formanden for klima- og miljøudvalget, John Harpøth (DF) betegner det som en spændende udvikling med de fossilfrie busser.

- Det kan give en merudgift at indføre det, men jeg håber, at prisen kan holdes. Vi kan lige så godt tage det første skridt, siger John Harpøth.