Boligministeren: Grå facader i Albertslund skal høre fortiden til

Boligminister Kaare Dybvad Bek blev inviteret til klejner og kontant snak i prøvehusene i Ørnens kvarter torsdag 21. november.

ministerbesøg Boligafdelingen 4 Syd står over for en kæmpe renovering. Slutresultatet er kun synligt indefra, der blev nemlig ikke penge til en renovering af facaderne.

Boligminister Kaare Dybvad Bek blev inviteret til klejner og kontant snak i prøvehusene i Ørnens kvarter torsdag 21. november.

Formand i afdeling 4 Syd Lena Kujahn havde inviteret ministeren for at diskutere prioritering af penge til renovering i Albertslund.

"Vi vil gerne have nye facader på vores huse. Det handler om mere end bare et nyt ydre udtryk, det handler om at tiltrække ressourcestærke børnefamilier. Vi skal ikke være det grå guld her, vi mangler beboere, og vi vil have en bred beboersammensætning," siger Lena Kujahn.

Beboerne har allerede sagt ja til en huslejestigning på 1.100 kr. per kvadratmeter per år til at medfinansiere renoveringen. Historisk højt for afdelinger administreret af BO-VEST, men samtidig er der ikke økonomi til den såkaldte elementrenovering, der ville betyde nye facader.

Boligministeren blev vist rundt i Albertslund Syd. Han gav beboerdemokraterne ret, her skal se ordentlig ud.

"Udefra ser det lidt trist ud, desværre. Når man tager i betragtning, hvor mange penge der trods alt er puttet i det, så er det synd, hvis det skal være sådan, at man ikke engang føler, man får noget nyt, når man også skal tage så relativt stor en huslejestigning på det," siger Kaare Dybvad Bek.

Snart skal boligministeren med folketingets boligudvalg stå for forhandlinger om et boligforlig, hvor rammerne og økonomien for Landsbyggefonden skal på plads.

"Sammenlægninger af lejligheder vil jeg gerne stoppe med. Det har fået støtte af Landsbyggefonden i mange år. Jeg vil netop prioritere renovering af boliger som er bygget på et tidspunkt med en del byggetekniske problemer som her fra 60'erne og 70'erne. Her har vi et efterslæb og en udfordring," mener boligministeren.

Boligministeren blev vist gennem hele Albertslund Syd. Turen begyndte ved 4 Rækkes hvide facader, gennem AB Syds færdigrenoverede gårdhuse og med slut i 4 Syd. Her bliver facaderne efter renoveringen, som de har været siden første renovering i 1982.

Formand Lena Kujahn foreslår, at boligafdelingerne i Albertslund selv planter grønt og etablerer udearealer efter en renovering. Det er husenes renovering, der er brug for hjælp til, understreger hun.

"Han forstod det godt, da vi gik igennem afdelingerne. Han kunne forstå, at uden en facaderenovering vil vi i vores afdeling være kede af at vise det frem og have svært ved at få en bred beboersammensætning," siger hun.

Borgmester i Albertslund Steen Christiansen deltog også på dagen. Han vil gerne skubbe almene boliger endnu mere frem på dagsordenen.

"Besøget handler jo både om at vise, hvordan det kan lade sig gøre at løfte et område. Samtidig synes jeg, det er stærkt, at de hiver boligministeren herud og udfordrer ham," siger borgmesteren.