Heidi giver kirkegæster ro i maven

Heidi Birkvel har i over to år holdt et vågent øje med bilerne ved Hørsholm Kirke samt kapellet.

I starten blev hun tit mødt med spørgende blikke. Folk skulle lige høre, hvorfor hun gik rundt ved parken og p-pladserne ved Hørsholm Kirke under en kirkehandling. For at komme spørgsmålene i forkøbet fik Heidi Birkvel et skilt, hun kunne bære ligesom resten af kirkepersonalet. Så blev det lidt nemmere at forklare, at hun arbejder frivilligt med at holde opsyn med bilerne på p-pladsen ved kirken samt kapellet for at holde potentielle biltyve væk. Det har hun gjort to til fire gange om ugen siden 2017 og er nu blevet et kendt ansigt.

"Jeg får meget cadeau, og det er rart. De siger til mig, at de kan gå ind og sidde i fred uden at skulle være nervøse for bilerne, og det er både til bisættelser, begravelser, dåb og det hele. De ved, jeg er her," siger Heidi Birkvel.

Heidi Birkvel plejer at sige, at når hun holder opsyn, sker der ikke noget, ud over når hun møder folk med deres hunde, der er ude for at gå i parken. Hun er i dag førtidspensionist, men har tidligere arbejdet i en dyrehandel, så hun glæder sig altid over, når de firbenede kommer løbende.

"Det kan jeg godt lide. Det er mit selskab, når jeg står herude alene," siger hun.

Hun oplever, at det har en præventiv effekt, at hun går rundt og holder opsyn, men erkender, at det er umuligt helt at forhindre, at der sker biltyverier.

"Der er et par gange, hvor jeg ikke har været her, og så er der nogen, der har været i gang," siger hun og nævner en hændelse under en begravelse, hvor en bilrude var blevet smadret.

Det var ellers lidt af en start, hun fik på sin første vagt ved Hørsholm Kirke, hvor hun pludselig så en mand gå og kigge ind ad ruderne på nogle biler. Hun stod lidt væk, da hun fik øjenkontakt med ham, og så satte han sig straks på hug, lavede et opkald og gik fra stedet, inden han blev samlet op af en bil ikke så langt derfra, forklarer Heidi Birkvel.

Hun understreger, at det ikke er hendes job at gribe ind, hvis hun ser et biltyveri, men at hun skal ringe til politiet. Én gang er der sket indbrud, mens hun gik og holdt opsyn. Det var i forbindelse med en konfirmation i kirken forrige år, hvor tre biler blev udsat for tyveri.

"Jeg kunne bare se, der var nogle mennesker, der ikke skulle være der, husker hun om episoden og uddyber:

"Jeg er 1 meter og 48. Jeg skal jo ikke gå hen og sige: "Det må du ikke."

Formålet med hendes tilstedeværelse er af ren forebyggende karakter. Hun nyder at komme ud og opleve årstiderne, parkens hundeliv og samtidig holde øje med hvad der ellers rører sig. Hun er godt klar over, at man skal passe på med at dømme folk på forhånd, hvis hun ser noget mistænkeligt. Hun henviser til en episode ved kapellet, hvor organisten havde bemærket en mand, som gik rundt ude på parkeringspladsen.

"Han gik sådan frem og tilbage og satte sig ind i sin bil og gik ud igen, og jeg tænkte: Hvad sker der? og så gik jeg op til ham, og spurgte om jeg kunne hjælpe med noget, det er da det første skridt," siger hun og fortsætter:

"Så skulle han egentlig bare spørge, om han måtte komme med til bisættelsen, og så tog han hatten af, og så kunne man se, det var en ældre herre, der bare var forvirret. Han turde simpelthen ikke gå ind, og så måtte jeg jo have fat i præsten."