Sudan opløser eksleder Bashirs parti og afvikler hans regime

Opløsningen af den afsatte præsidents parti skal sikre det sudanesiske folks værdighed, siger premierminister.

Sudans nye regering har beordret den afsatte autokrat Omar al-Bashirs parti opløst og hans regime "afviklet".

Dermed imødekommer regeringen en opfordring fra den protestbevægelse, som førte til den mangeårige leders fald.

Bashir og hans Nationale Kongresparti (NCP) havde regeret det nordøstafrikanske land siden 1989, da landsdækkende protester resulterede i, at han blev afsat tidligere på året.

Det er landets nye regering med premierminister Abdalla Hamdok i spidsen, der har truffet beslutningen om at opløse NCP. Det sker, efter at regeringen har godkendt en lov med titlen "Afvikling af regimet fra 30. juni 1989".

- Det Nationale Kongresparti er opløst, og dets registrering er trukket tilbage fra listen over politiske partier i Sudan, står der i dekretet.

Det tilføjes, at der vil blive nedsat et udvalg, der skal konfiskere alle NCP's ejendomme og aktiver.

- Ingen af symbolerne på regimet eller partiet vil have lov til at deltage i nogen politisk aktivitet i ti år, står der.

Premierminister Abdalla Hamdok understreger på Twitter, at opløsningen af NCP "ikke er hævn" mod landets tidligere ledere.

- Men opløsningen sigter mod at bevare det sudanesiske folks værdighed, som blev ødelagt af uærlige mennesker, skriver han.

- Denne lov har til formål at genvinde den rigdom, der blev stjålet fra befolkningen.

Den nye regering tager et vigtigt skridt væk fra Bashirs næsten 30-årige autoritære styre. Det var en periode præget af interne konflikter, international isolation og en økonomi i knæ.

Men Bashirs fald tidligere i år førte også til nogle måneder med store spændinger mellem det magtfulde militær og de civile demokratigrupper, der talstærkt tog kampen op.

Det var en konflikt med blodige sammenstød og døde.