DEBAT: Bulldozerbyrådets synkende skude

Det er beklageligt, at byrådet fortsat har en destruktiv tilgang til de ældre villaer i Allerød. Byrådsmedlemmernes begrundelse for bevillingen til nedrivningen af villaen på Tokkekøbvej 2, at den er i så ringe stand at den ikke er bevaringsværdig, er grotesk.

Det er åbenbart standardforklaringen på flertallet af byrådets beslutninger om, at de ældre villaer, senest også Tokkekøbvej 56, ikke er bevaringsværdige. Hvis byrådet i vurderingen af en ældre villas bevaringsværdi lægger vægt på de økonomiske omkostninger ved restaureringen af villaen, vil næsten samtlige ældre villaer være dødsdømte på forhånd.

Tokkekøbvej 2 udgør vartegnet for indgangen til de øvrige ældre villaer i Horsemosen - et kvarter som besidder en særegen historisk charme. Byrådet har desværre allerede givet mange tilladelser til nedrivning af ældre villaer i Horsemosen, beslutninger som har ødelagt og fortsat ødelægger menneskers kulturhistorie. Ikke mange byer kan bryste sig af at have en folkekær Matador-skuespillers hjem og Allerød har, så længe det varer, Helge Kjærulff-Schmidts villa liggende lige der på Tokkekøbvej 2.

Matador hører til Danmarks kulturkanon og Lærer Andersens ikke-eksisterende balkonscene, hvor vi alle tror at have set den pyjamasklædte Lærer Andersen blive lukket ude i vinterkulden af sin kone, Misse Møhge, er legendarisk. Men det er en anden af Kjærulff-Schmidts roller, man husker på i takt med, at byrådet fortsat bifalder de ældre villaers nedrivning og opførelsen af de tunge, mørke, klaustrofobiske lejlighedskomplekser, der kaster skygger overalt i Allerød, nemlig når han i Hornbækrevyen fra 1944 synger om at 'Vi er alle i samme båd', for byrådet har endegyldigt dræbt kulturhistorien i Allerød med deres fortsatte bevillinger til nedrivninger af de ældre villaer, og vi er alle blevet fattige på grund af deres beslutninger. Byrådet har gjort Allerøds kulturhistorie til en synkende skude.