Borgmester beklager forløb - men det var et særligt tilbud

Borgmester Gert Jørgensen forsvarer de fleste af indkøbene til Vej & Park - men fagcentrets medarbejdere har fået indskærpet indkøbs-reglerne, skriver DAGBLADET og Sjællandske.

- Fra Sorø Kommunes side beklager vi, at nogle lokale forhandlere ikke oplever, at de er blevet spurgt i forbindelse med indkøb.

Det siger borgmester Gert Jørgensen i et svar til Hans Beck, der ejer Skov & Have i Sorø, og Christian Andersen, der ejer Dianalund Motor. De to maskinhandlere har undret sig over, at de lokale ikke blev spurgt, da kommunen inden jul foretog millionindkøb til Vej & Park. Heller ikke HMC Maskiner fik lov til at give bud.

- Sorø Kommune går efter at gøre de bedste og billigste indkøb, fortsætter borgmesteren.

- De fleste af de nævnte indkøb er enten demonstrationsudstyr, hvor der er opnået en meget fordelagtig rabat, og hvor en forhandler uden for Sorø Kommune har eneret på salget - eller udstyr, der er meget specielt og bestilt direkte hos importøren/producenten.

Borgmesteren mener derfor ikke, at det for nogle af de store indkøb havde givet mening at foretage dem i Sorø Kommune.

- Vi har dog købt tre plæneklippere til i alt ca. 210.000 kr. lokalt, føjer han til.

- Indkøb af noget håndværktøj kunne også have sket lokalt - men da det indgik i samlede handler om større maskiner, der ikke uden meromkostning kunne leveres lokalt, har fokus været på kvalitet og pris i en samlet handel.

Men under alle omstændigheder har det ikke været undersøgt, om de lokale maskinhandlere havde kunnet levere, og det ville en dialog om tingene have kunnet afgøre, så man fra kommunalt hold ikke havde behøvet at handle ud fra formodninger. Derfor har kommunen også taget fat på problematikken.

- Vi har indskærpet overfor de ansvarlige ledere, at der skal sikres dialog med det lokale erhvervsliv om at byde på materiel, der indkøbes til Sorø Kommune, så vi sikrer, at det lokale erhvervsliv får muligheden for at byde, hvis det ellers er materiale, de kan skaffe, siger Gert Jørgensen.

- Vi har hjemtaget vores indkøbsmedarbejdere, som tidligere har siddet i Ringsted, og har en god og tæt dialog med dem om at foretage korrekte indkøb.

- Vores indkøbs- og udbudskonsulenter har holdt oplæg i det pågældende center for de relevante medarbejdere, som har ansvaret for større indkøb til kommunen, så vi sikrer, at såvel regler som politik overholdes - herunder fælles kommunale indkøbsaftaler, fortsætter han.

- Til information kan oplyses, at den pågældende leder, som foretog indkøbene, ikke længere er ansat i Sorø Kommune, og at en ny leder tiltræder 1. marts 2019.