Mormor fik mig til Roskilde - Himmelevs skoleleder siger farvel efter 18 gode år

Foto: Hans Jørgen Johansen

- I virkeligheden var det nok min mormor og alle de gode minder fra ferier i Roskilde, der fik mig til at søge jobbet i Himmelev, og det har jeg aldrig fortrudt.

Sådan fortæller Himmelevs respekterede skoleleder Anne Aabrink, der efter 18 år som samlingspunkt på skolen nu har valgt at gå på pension efter 44 år som lærer.

Da Roskilde Avis kom på besøg for at lave interview, var det tydeligt, at hun nærmest er lidt af 'en mor' for mange af børnene, der godt tør spørge hende om det ene og det andet.

- Nu skal jeg endelig have et 'sabbatår', for det nåede jeg aldrig som ung, da jeg gik direkte fra gymnasiet til seminariet og straks startede som lærer, fortæller hun.

- Men faktisk vidste jeg lige fra 1. klasse, at jeg ville være lærer. Dengang gik jeg nemlig i Herringløses lille skole, hvor vi var flere årgange i samme klasse. Her var et fantastisk lærerpar, som var meget inspirerende for mig.

- Siden fik jeg også en fin engelsklærer, da jeg kom til en stor skole i Hvidovre. De fik mig til at tro på mig selv, så jeg turde gå i realen og gymnasiet som den første og eneste i min familie, hvor der ellers ikke var tradition for den slags, fortæller Anne Aabrink.

Gode dage hos mormor

Hun har været glad for Roskilde, siden hun som barn kom på ferie hos mormor, der boede på Pilevej i Vestkvarteret. Her havde dagene deres helt egen rytme, som den lille Anne holdt meget af.

Først kom både mælkemanden og postbudet ind for at få kaffe. Så gik hun med mormor op i byen, hvor der var et antikvariat i Skomagergade, hvor hun fik lov til at købe Puk-bøger, som hun efterhånden fik læst allesammen.

Om eftermiddagen kom så Roskilde Tidende, som hun læste og løste opgaver på børnesiden og vandt en præmie.

- Da jobbet kom her i Himmelev, og jeg havde set skolen, var jeg i hvert fald ikke i tvivl om, at det var noget for mig, forklarer hun.

Nu bor hun selv i Karlslunde, men hendes to døtre er også endt i Roskilde-området. Den ene bor i Fløng og den anden på Helligkorsvej.

- Hun er lærer ude på Tjørnegårdsskolen, hvor de udfører et rigtigt godt stykke arbejde. Så jeg er stolt af, at cirklen på den måde er blevet sluttet, siger Anne Aabrink.

Har udrettet noget

Himmelevs afgående skoleleder har været glad for sit job og føler, at hun har fået udrettet noget, der har hjulpet mange børn frem i livet.

- Jeg husker en dag, var der stod en 2 meter høj knægt med studenterhue henne i døren.

- Kan du kende mig, spurgte han med et lykkeligt smil.

- Selvfølgelig svarede jeg.

- Han havde store problemer i de små klasser, men vi tog fat på problemet, så både klassen og skolen havde overskud til at give ham en ekstra hånd. Ellers var han nok endt på en specialskole.

- Hver gang jeg tænker på, hvordan de mange gode lærere her er med til at få børn videre, synes jeg, at Folkeskolen ofte bliver stærkt undervurderet. Desværre også af vores undervisningsminister.

- Folkeskolen er så vigtig for at holde sammen på vores samfund, så børn lærer at være sammen på tværs af mange forskelle. Her er en afgørende årsag til, at meget går godt i Roskilde og hele landet.

Aktive forældre

Anne Aabrink har været glad for at være skoleleder i Himmelev, hvor der er mange forældre med ressourcer, som gerne investerer tid og kræfter i børnenes fremtid. De fleste af dem har så meget overskud, at de også forstår betydningen af, når skolen bruger kræfter på at hjælpe enkelte elever med problemer.

Hun er tilfreds med Roskildes skolevæsen, hvor der har været god hjælp at hente, når en særlig indsats var nødvendig i forhold til bestemte elever.

- Så kan man godt mærke, at vi befinder os i en velfungerende kommune. Det kommer både børnene og forældrene til gode i form af et udmærket skolevæsen.

Tid til børnebørn

Efter at have investeret kræfter i andres børn gennem så mange år glæder Anne Aabrink sig nu meget til at få mere tid til at være sammen med sine egne fire børnebørn.

- Nu kan jeg f.eks. passe dem, hvis de bliver syge, mens forældrene tager på arbejde. Det ser jeg frem til. Tiden skal også bruges til noget af det, som jeg hidtil ikke har nået i en travl hverdag. F.eks. gå til foredrag om filosofi og få noget mere motion.

- Ja, og så skal jeg på en rejse til USA med min mand. Nu kan vi jo tage af sted udenfor skolernes ferie, hvor der er bedre plads og mere fornuftige priser.

tk

Blå bog

Navn: Anne Aabrink,

Født: 1952 på Frederiksberg, hvor

Faderen var vinduespolerer, mens

Moderen gik hjemme med fire børn,

Senere kom familien til Herringløse, hvor

Anne gik de første fem år i skole, inden

Turen gik videre til Hvidovre og hun blev

Nysproglig student fra Rødovre Statsskole.

Startede straks med uddannelsen til lærer på

Københavns Dag- og Aftenseminar.

1975 folkeskolelærer i Brøndby.

År 2000 leder på Himmelev Skole.

Torsdag den 31. januar slutter hun på skolen og går på pension.