Venezuelas Guaidó: Soldater har tilsluttet sig min kamp

Udenrigsminister Jorge Arreaza afviser, at der er et kup i gang i landet. Han siger, at der tale om endnu et fejlslagent oprør.

Venezuelas oppositionsleder og selvudnævnte præsident, Juan Guaidó, siger, at han har sikret sig opbakning fra dele af det venezuelanske militær i sin kamp for at vælte landets siddende præsident, Nicolás Maduro.

Men udtalelserne modsiges af landets regering, som siger, at den er ved at nedkæmpe et fejlslagent forsøg på et kup.

Landets udenrigsminister, Jorge Arreaza, siger til Reuters, at der ikke er noget kup i gang i landet, og han siger, at der tale om endnu et forsøg på en opstand under ledelse af oppositionen og med USA's opbakning.

- Dette er er planlagt i Washington, siger han.

Men efter mange timers fredelige protester udbrød der gadekampe ud på eftermiddagen (lokal tid),efter at oppositionslederen opfordrede til opstand. Det skriver AP.

Den 35-årige Guaidó siger i en videooptagelse, hvor han er omringet af adskillige soldater, at vores væbnede styrker, modige soldater, modige patrioter, modige mænd har valgt forfatningen og støttet vores kald".

- De nationale væbnede styrker har taget den rigtige beslutning, og de regner med støtte fra det venezuelanske folk, tilføjer han i et tweet.

Præsident Maduro siger derimod, at han har talt med militærets ledere, og at de har forsikret ham om deres "totale loyalitet".

Guaidó mener, at Maduros valgsejr sidste år i maj var ulovlig. Det har fået ham til at udnævne sig selv som midlertidig præsident.

Han anerkendes af blandt andet USA og flere EU-lande - heriblandt Danmark.

Landets forsvarsminister siger, at hæren fortsat "forsvarer landets forfatning" og støtter Maduro. Flere ministre advarer om, at den spændte situation kan føre til en spiral af vold.

Tidlig tirsdag aften dansk tid viser optagelser fra Reuters tv pansrede køretøjer fra Venezuelas nationalgarde køre over demonstranter uden for en militærbase i hovedstaden Caracas. Demonstranterne kastede med sten og slog på køretøjerne med kæppe.

- En soldat er såret af et skud under sammenstød, siger Venezuelas regering ifølge AFP.

Oppositionens ledere opfordrede store folkemængder til at blive på gaderne, mens der kom modstridende udtalelser om militæret.

På videoen har Guaidó også selskab af oppositionspolitikeren Leopoldo Lopez.

Lopez har siddet i husarrest siden juli 2017, men er ifølge Lopez selv blevet befriet af soldater, der støtter Juan Guaidó.

Venezuelas udenrigsminister, Jorge Arreaza, nedtoner omfanget af protesterne, og han siger, at USA formentligt har betalt en vagt for at lade aktivisten Leopoldo Lopez undslippe en husarrest.