Dødsfald: Forfatter og lektor sendt ud på sin sidste rejse

Lektor og forfatter Finn Stefánsson, Roskilde, er pludselig død, 78 år gammel, den 20. november. Det er efterfølgende blevet konstateret, at han ikke havde coronavirus.

Finn Stefánsson, der havde islandske aner, voksede op i landsbyen Gjerrild på Djursland og flyttede som ung fra Aarhus til København for at læse til cand.mag. i dansk og religion.

Hele sit arbejdsliv var han ansat på Roskilde Katedralskole, først som adjunkt og senere som lektor. Sideløbende udgav han i samarbejde med kolleger en stribe bøger om litteratur og religion - både til undervisningsbrug og i form af opslagsværker og rejsebøger. Endvidere bidrog han til Den Store Danske Encyklopædi.

Efter han gik på pension, udgav han først to roste opslagsværker: »Gyldendals leksikon om nordisk mytologi« (2005) og »Symbolleksikon« (2009). Herefter fulgte i hurtig rækkefølge fem essaysamlinger, delvist skrevet som opsamling af tidligere trykte kronikker, artikler, noter og rejsebreve.

Den sidste bog fra den produktive Roskilde-forfatter var »Rejsende, bind 4«, der udkom i sommer.

I 1971 flyttede Finn Stefánsson fra Frederiksberg til Svogerslev med sin hustru og deres to små børn. Efter at han nogle år senere blev skilt, boede han i Roskilde. Han levede alene og satte også pris på at rejse på egen hånd. Samtidig var han højt værdsat af familie, venner og kolleger. Han udgav flere undervisningsbøger sammen med andre lærere fra bl.a. Roskilde Katedralskole, og arbejdsfællesskabet udviklede sig hver gang til nært venskab.

Siden 1980'erne var han medlem af Roskilde Tennis Klub. Indtil få dage før sin død spillede han tennis flere gange om ugen, bl.a. med tidligere gymnasielærerkolleger fra Katedralen og med andre bogfolk.

Finn Stefánsson er blevet beskrevet som et bogmenneske, et sprogmenneske og et leksikonmenneske. Af mange tidligere elever på Katedralskolen vil han blive husket som den lærer, der vakte eller styrkede deres begejstring for skønlitteratur. For andre elever i gymnasiet var han måske en kende for højtflyvende. Til det sidste var han et nysgerrigt menneske, der øste af sin viden fra bøger og rejser. Ikke mindst var han en æstet, der med korte mellemrum drog Danmark og især Sydeuropa rundt i sin jagt på nye kunstneriske oplevelser.

Religiøst set kan Finn Stefánsson bedst beskrives som »kulturkristen«. Efter eget ønske bliver han bisat i Sankt Jørgensbjerg Kirke, som han elskede at komme til koncert i.