Inspiration: Ingen jul uden mor Marias fødsel

Nivaagaards Malerisamling har sammensat et julet program den næste måned. Det er tæt koblet til særudstillingen »Historier om mødre«.

Julen begynder med Jomfru Maria, der fødte Jesusbarnet, og det er også et motiv, der åbner »Historier om mødre« på Nivaagaards Malerisamling.

Det er et motiv, der kommer til at slå igennem i mor-og-barn-billeder flere hundrede år efter. Med et opgaveark i hånden kan børnefamilier nu gå på opdagelse i 500 års billedkunst og blive klogere på forskellige tiders skildringer af moderen som motiv og ideal - og måske også på jer selv og jeres egen tid?

Fælles for os alle er, at vi har en mor og kender flere mødre: Hvordan var din egen mor, bedstemor, svigermor eller bedste vens mor? Og hvordan ville et billede af de kvinder med børn, du kender fra dit liv, tage sig ud?

En julemåned for børn

I hele december måned kan børnene også finde juledyr i udstillingen. Finder man de gemte juledyr, kan der vælges et postkort og en æske mintpastiller fra julegrenen i museumsbutikken.

1. søndag i advent inviterer malerisamlingen traditionen tro til julehygge på museet med oplæsning for børn og deres familier. I år er det Anne Marie Helger, der sætter julestemningen i gang søndag den 29. november klokken 14.

Det sker med højtlæsningen af to udgaver af »Peters Jul«: Den klassiske historie fra 1866 skrevet af Johan Krohn efterfulgt af Rune T. Kiddes humoristiske, omskrevne version af klassikeren.

Juleklip i forbindelse med højtlæsningen udgår i år på grund af corona-situationen. I stedet har museet forberedt en lille krea-pose med skabelon og papir til en Nivaagaard juleengel, som alle børn og voksne, der deltager ved højtlæsningen, kan få ved ankomst og tage med hjem at lave.

Højtlæsningen er gratis for årskortholdere, børn under 18, eller når entreen er betalt. Tilmelding er nødvendig på info@nivaagaard.dk.

Julekoncert og middag

Fredensborg Slotskirkes Pigekor synger på smukkeste vis julen ind på malerisamlingen med klassiske julesalmer og sange torsdag den 10. december klokken 19.30. Det koster 150 kroner, dog kun 100 kroner for årskortholdere. Billetbestilling via billetto.dk.

Før koncerten serverer cafeen en middagstallerken med confiteret andelår, haricot verts, ovnstegte rosmarinkartofler og portvinsskysauce. Pris: 135 kroner. Børn under 12 år skal betale 85 kroner. Risalamande til dessert inklusiv kaffe koster 35 kroner.

Bordbestilling på cafe@nivaagaard.dk, tlf. 53 85 10 17 eller via tilbuddet på billetto.dk med særpris for koncertbillet og jule- menu.

Museets egen samling

Udstillingen »Danh Vo præsenterer« kan ses frem til 6. december i museets gamle afdeling, mens et udvalg af museets egen kunstsamling kan opleves i side-gallerierne med værker fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder. Her kan man komme i julestemning foran J. Th. Lundbyes værk »Vinterlandskab i nordsjællandsk karakter (1841)«, der også var blandt museumsstifteren Johannes Hages yndlingsbilleder.

Museumsbutikken er fyldt med gode kalender- og værtindegaver inspireret af særudstillingen »Historier om mødre« og museets kunstsamling. Den 28.-29. november og de følgende lørdage-søndage frem til 20. december sælger Nivås spejdere »De Vilde Svaner« juletræer ved museets parkeringsplads klokken 10-16.