Friskmalet mel af lokalt korn: Nordsjælland får nyt mølleri

Et kommende nordsjællandsk fællesmølleri skal sikre friskmalet mel lavet af lokalt korn

råvarer Friskmalet mel, fremstillet af lokalt dyrket korn, og gerne i sække, hvor den enkelte bondes navn fremgår. Og gerne leveret til lokale bagere og restauranter.

Det er visionen for det kommende Nordsjællands Fællesmølleri, der efter planen maler det første korn til efteråret, når årets høst er i hus.

Her er det tanken, at små kornproducenter fra Nordsjælland kan få malet kornet til mel af en helt anden kvalitet og i langt mindre mængder, end man normalt kan på større møllerier.

"Mølleriet kommer både til at lave mel, som bliver solgt under et fælles brand, og som kan blive solgt under den enkelt producents eget navn. Det er svært i dag, uden at det koster kassen at få lavet. Men i det nye mølleri, er det tanken, at en lille bonde fx kan få sit helt eget ølandshvede med hjem og sælge det lokalt," fortæller Louise Køster, der sammen med sin mand Thomas Køster driver Rabarbergaarden ved Tisvildeleje.

Louise og Thomas Køster er nogle af de lokale støtter af mølleriet, blandt andet gennem foreningen Spisekammer Gribskov, som Thomas Køster er formand for. Her arbejder man for styrke produktion og afsætning af kvalitetsfødevarer i Gribskov, og foreningen er blandt initiativtagerne til det nye mølleri.

Selve mølleriet kommer til at ligge på Grønnessegaard Gods ved Hundested, men projektet er et samarbejde mellem fødevareproducenter og melentusiaster fra hele Nordsjælland - også fra Gribskov, hvor projektet også får opbakning for en række små investorer.

Således satte mølleriet kort før jul såkaldte b-aktier til salg for 1000 kroner stykket - og her blev 46 af de i alt 228 b-aktier solgt til købere i Gribskov. Samtidig er der også mel på vej fra Gribskov-marker, hvor Tolykkegård ved Helsinge er at finde i ejerkredsen. Det samme er Hjortkær ved Græsted, hvor indehaver Lasse Andreasen er på vej til at lægge flere af sine marker om til kornproduktion.

"Vi har nogle marker, vi alligevel skulle lægge om, så hvorfor ikke sætte gang i en produktion af spelt. Vi har jo investeret i møllen, og jeg vil gerne eksperimentere med et kornprodukt. Jeg tror på lokale varer med så få food miles (afstand fra producent til forbruger, red.) som overhovedet muligt, så det her er en spændende mulighed. Og måske kan vi på sigt lave vores helt eget brød her på gården," fortæller Lasse Andreasen fra Hjortkær, der ellers mest er kendt for sit højlandskvæg

På Rabarbergaarden, der både er gård og restaurant, glæder Louise Køster sig til at kunne servere brød bagt af lokalt mel fra Nordsjælland.

"Helt bogstaveligt er det for Rabarbergården opfyldelsen af en drøm. Så kan vi få mel, hvor vi personligt kender bonden. For os som restaurant og formidler af lokale råvarer er det en våd drøm, der bliver til virkelighed," siger Louise Køster, der på sigt drømmer om at dyrke eget korn på gården, som kan blive til brød på gæsternes tallerkener.

Nordsjællands FællesmølleriNordsjællands Fællesmølleri etableret af et bredt fællesskab af kornproducenter og lokale melentusiaster. Fem lokale landmænd er sammen med foreningerne Spisekammer Halsnæs og Gribskov Spisekammer initiativtagere til mølleriet.Mølleriet er også i kontakt med bagerier i Gribskov, hvor projektet bliver mødt med interesse.Efter planen begynder Nordsjællands Fællesmølleri produktionen af korn, når årets høst er i hus. Mølleriet leder dog fortsat efter investorer, og åbner derfor for salg af b-aktier igen 1. februar.