Odsherred værdsætter ikke fortiden

Debat

Efter sigende er Højby blevet beriget med »et stort historisk værk«, der som tegneserie fortæller byens historie. Værket er en udsmykning i det lokale idrætscenter Borren, opkaldt efter stormanden Ebbe Skjalmsens borganlæg fra 1100-tallet, som han opførte tillige med Højby kirke.

Odsherreds kulturudvalgsformand har netop indviet værket, som imidlertid ikke fortæller det væsentlige om stedets historie. Her er intet om byens fortid som middelalderlig søkøbstad under navnet Højkøbing, der senere afløstes af den nye havn Nykøbing ved Isefjorden. Her er intet om Ebbe Skjalmsens og Hvideslægtens enorme betydning for stedet. Eller om voldtægten af to af slægtens døtre omkring 1200, der der gjorde byen landskendt og resulterede i flere folkeviser om ugerningen - en sand #MeToo-historie om kvindeoprør og efterfølgende drab på voldtægtsmændene under midnatsmessen julenat og kirkens bandlysning gennem syv år. Disse historier kan ellers dokumenteres, men må i stedet læses i fx Den Store Danske encyklopædi.

I stedet har Højby med værket fået en intetsigende ikke-historie om sin fortid, som synes karakteristisk for Odsherreds Kommune. Her tabu-belægger man gerne sin historie, som det nu også vil ske med med fortællingen om Solvognen, hvor man med en mange milliondyr investering vil opføre et moderne kultsted omkring et sort hul i mosen syd for Højby. Herom ved man faktuelt, at stedet netop ikke var »guldvognens« oprindelige findested, men i bronzealderen et åbent farvand og en del af Sejerø-bugten. I stedet kunne man have valgt Syvhøje, som er en ægte bronzealder-lokalitet.

Den kommunale tabuisering omfatter også Isøre-lokaliteterne med Isøre Ting (verdens ældste parlament) og vikingekongernes flådehavn Isøre Havn, der den gang var rigets magt-knudepunkt. Odsherreds virkelige historie synes i den kommunale bevidsthed at være en ubekvem sandhed, man ikke vil vide af. I stedet støtter turist-kommunen tamme fortællinger om ligegyldigheder. Og man må spørge, hvorfor man hemmeligholder Odsherreds store fortællinger fra fortiden?

Det er synd for Højby. Det er synd for Odsherred og for turisterne, der gerne ville kende feriestedets magtfulde historie. Og det er pinligt for kommunen, at man ikke værdsætter sin fortid og slet ikke evner at formidle den. Det er kort sagt en rigtig flov historie.

Kurt Sørensen

Algade 32

Nykøbing