55-årig vil frifindes for grov terrorkommentar på Facebook

Forsvarer vil have en dansk mand frifundet i Højesteret for grov kommentar om terrorangreb i London.

Da en britisk mand 19. juni 2017 i en varevogn torpederede en menneskemængde foran en moské i London og dræbte én person og sårede 11 andre, fik det en dansk mand til tasterne på Facebook.

- Ham, der har gjort det, burde have en medalje, skrev en 55-årig mand som svar til en anden profils Facebook-opslag, der var offentligt tilgængelig.

PET (Politiets Efterretningstjeneste) opsnappede kommentaren, og i juni 2018 blev manden tiltalt for billigelse af terror.

Den 55-åriges sag er nu bragt hele vejen til Højesteret, efter at han i første omgang slap med en advarsel i Retten i Randers.

Den dom ankede anklagemyndigheden, og i Vestre Landsret blev han idømt 30 dages betinget fængsel og samfundstjeneste, som han ankede.

Han lod sig rive med af stemningen, har han tidligere forklaret. Det var ikke noget, han følte dybt for, og han sympatiserer på ingen måde med terrorangreb, lød det.

Han blev dømt efter straffelovens paragraf 136, stk. 2 i Vestre Landsret og byretten.

For at blive dømt efter paragraffen skal den tiltalte offentligt og udtrykkeligt billige en terrorforbrydelse.

Men den 55-årige har ikke ytret sig offentligt, siger forsvarer Gert Dyrn torsdag i Højesteret. Et svar til et opslag på en Facebook-profil - der desuden ikke eksisterer længere - kan nemlig ikke anses som offentligt, mener han.

- Man kan sammenligne det med en havefest, hvor der er naboer omkring. Nogen til havefesten er måske racister og støtter så et terrorangreb. Det kan høres rundt omkring, men bliver det offentligt af den grund? Det mener jeg ikke, siger Gert Dyrn.

Specialanklager Lise Willer lægger derimod vægt på, at debat i højere grad sker på Facebook. Det underbygger, at kommentaren var offentlig.

- Straffen bør ikke ligge under tre måneders fængsel, som bør være ubetinget. Overtrædelsen er egnet til at skabe frygt i samfundet - også selv om det er en udenlandsk terrorhandling, siger anklageren.

Gerningsmanden fra terrorangrebet i London blev idømt livstid med mindst 43 års fængsel. Men han blev aldrig dømt efter en terrorparagraf. I stedet blev han dømt for drab.

Derfor kan den 55-årige ikke dømmes efter paragraf 136, stk. 2, som handler om terror, mener Gert Dyrn.

Men dommeren lagde ved domsafsigelsen i London vægt på, at gerningsmanden var motiveret af terror, siger Lise Willer.

Den 55-åriges kommentar på Facebook var ikke den eneste grove kommentar i opslaget.

En anden mand, der kommenterede opslaget, blev også afhørt af PET. Fyns Politi valgte dog at lægge sagen død.

I alt blev Facebook-opslaget kommenteret ti gange og delt to gange. Den 55-åriges kommentar fik to "likes".

Afgørelsen i Højesteret ventes mandag 6. januar klokken 12.